Impatiens noli-tangere

Impatiens noli-tangere, Ιμπάσιενς , Balsaminaceae (Βαλσαμινίδες), Ρητίνες, ταννίνες, οξαλικό ασβέστιο και άλλα ανόργανα άλατα
Impatiens noli-tangere, Ιμπάσιενς , Balsaminaceae (Βαλσαμινίδες), Ρητίνες, ταννίνες, οξαλικό ασβέστιο και άλλα ανόργανα άλαταImpatiens noli-tangere, Ιμπάσιενς , Balsaminaceae (Βαλσαμινίδες), Ρητίνες, ταννίνες, οξαλικό ασβέστιο και άλλα ανόργανα άλαταImpatiens noli-tangere, Ιμπάσιενς , Balsaminaceae (Βαλσαμινίδες), Ρητίνες, ταννίνες, οξαλικό ασβέστιο και άλλα ανόργανα άλαταImpatiens noli-tangere, Ιμπάσιενς , Balsaminaceae (Βαλσαμινίδες), Ρητίνες, ταννίνες, οξαλικό ασβέστιο και άλλα ανόργανα άλαταImpatiens noli-tangere, Ιμπάσιενς , Balsaminaceae (Βαλσαμινίδες), Ρητίνες, ταννίνες, οξαλικό ασβέστιο και άλλα ανόργανα άλαταImpatiens noli-tangere, Ιμπάσιενς , Balsaminaceae (Βαλσαμινίδες), Ρητίνες, ταννίνες, οξαλικό ασβέστιο και άλλα ανόργανα άλατα
Όνομα Φυτού Impatiens noli-tangere
Ελληνική Ονομασία Ιμπάσιενς
Λαϊκή Ονομασία Βαλσαμίνα, Έρωτας
Οικογένεια φυτών Balsaminaceae (Βαλσαμινίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Μονοετές ή πολυετές φυτό ύψους έως 1m, με ωοειδή ή λογχοειδή, οξύληκτα, με λίγες οδοντώσεις φύλλα και μεγάλα κίτρινα άνθη με κόκκινα στίγματα. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο και η συγκομιδή από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο.
Περιοχή Ήπειρος (Γράμμος)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Υπέργεια τμήματα φυτού
Δραστικές Ουσίες Ρητίνες, ταννίνες, οξαλικό ασβέστιο και άλλα ανόργανα άλατα
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το αφέψημα (τσάι) του φυτού χρησιμοποιείται ως εμετικό, διουρητικό, καθαρτικό, αντισηπτικό, αντιμικροβιακό, εμμηναγωγό, αντιβηχικό. Συνιστάται για τη θεραπεία της γαστρίτιδας και της δυσμηνόρροιας. Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα για την αντιμετώπιση των ρευματισμών, των οιδημάτων, των μωλώπων, των κονδυλωμάτων, των αιμορροΐδων, των οσφυαλγιών, του εκζέματος και της κνίδωσης.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: ένα κουταλάκι ξηρού βοτάνου βράζει σε ένα φλυτζάνι νερό, 2-3 φλυτζάνια την ημέρα), τόσο για εσωτερική, όσο και εξωτερική χρήση. Συχνά αποτελεί συστατικό φυτικών αποχρεμπτικών σκευασμάτων.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση υπερδοσολογίας, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ανόργανα άλατα. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και κατά τη χορήγηση του βοτάνου σε ασθενείς με τάση για ρευματισμούς, αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα και νεφρολιθίαση.
Βιβλιογραφία 1) http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Impatiens+noli-tangere 2) http://practicalplants.org/wiki/Impatiens_noli-tangere 3) http://herbanext.com/kamantigue-and-noli-by-philip-cruz 4) http://depts.washington.edu/propplnt/Plants/Jewelweed.htm 5) http://nativeplants.evergreen.ca/search/view-plant.php?ID=04210