Humulus lupulus

Humulus lupulus, Χούμουλος ο λυκίσκος, Cannabaceae (Κανναβοειδή), παλαιότερη ταξινόμηση κατατάσσει το φυτό στην οικογένεια Moraceae (Μορεΐδες), Λουπουλίνη (σύμπλοκος ένωση που σχηματίζεται από κετονικές ενώσεις όπως χουμουλόνη και λουπουλόνη), ρητίνες, λουπαρόλη, λουπαρενόλη, χολίνη, ασπαραγίνη, φλαβονοειδή
Humulus lupulus, Χούμουλος ο λυκίσκος, Cannabaceae (Κανναβοειδή), παλαιότερη ταξινόμηση κατατάσσει το φυτό στην οικογένεια Moraceae (Μορεΐδες), Λουπουλίνη (σύμπλοκος ένωση που σχηματίζεται από κετονικές ενώσεις όπως χουμουλόνη και λουπουλόνη), ρητίνες, λουπαρόλη, λουπαρενόλη, χολίνη, ασπαραγίνη, φλαβονοειδήHumulus lupulus, Χούμουλος ο λυκίσκος, Cannabaceae (Κανναβοειδή), παλαιότερη ταξινόμηση κατατάσσει το φυτό στην οικογένεια Moraceae (Μορεΐδες), Λουπουλίνη (σύμπλοκος ένωση που σχηματίζεται από κετονικές ενώσεις όπως χουμουλόνη και λουπουλόνη), ρητίνες, λουπαρόλη, λουπαρενόλη, χολίνη, ασπαραγίνη, φλαβονοειδήHumulus lupulus, Χούμουλος ο λυκίσκος, Cannabaceae (Κανναβοειδή), παλαιότερη ταξινόμηση κατατάσσει το φυτό στην οικογένεια Moraceae (Μορεΐδες), Λουπουλίνη (σύμπλοκος ένωση που σχηματίζεται από κετονικές ενώσεις όπως χουμουλόνη και λουπουλόνη), ρητίνες, λουπαρόλη, λουπαρενόλη, χολίνη, ασπαραγίνη, φλαβονοειδήHumulus lupulus, Χούμουλος ο λυκίσκος, Cannabaceae (Κανναβοειδή), παλαιότερη ταξινόμηση κατατάσσει το φυτό στην οικογένεια Moraceae (Μορεΐδες), Λουπουλίνη (σύμπλοκος ένωση που σχηματίζεται από κετονικές ενώσεις όπως χουμουλόνη και λουπουλόνη), ρητίνες, λουπαρόλη, λουπαρενόλη, χολίνη, ασπαραγίνη, φλαβονοειδήHumulus lupulus, Χούμουλος ο λυκίσκος, Cannabaceae (Κανναβοειδή), παλαιότερη ταξινόμηση κατατάσσει το φυτό στην οικογένεια Moraceae (Μορεΐδες), Λουπουλίνη (σύμπλοκος ένωση που σχηματίζεται από κετονικές ενώσεις όπως χουμουλόνη και λουπουλόνη), ρητίνες, λουπαρόλη, λουπαρενόλη, χολίνη, ασπαραγίνη, φλαβονοειδήHumulus lupulus, Χούμουλος ο λυκίσκος, Cannabaceae (Κανναβοειδή), παλαιότερη ταξινόμηση κατατάσσει το φυτό στην οικογένεια Moraceae (Μορεΐδες), Λουπουλίνη (σύμπλοκος ένωση που σχηματίζεται από κετονικές ενώσεις όπως χουμουλόνη και λουπουλόνη), ρητίνες, λουπαρόλη, λουπαρενόλη, χολίνη, ασπαραγίνη, φλαβονοειδή
Όνομα Φυτού Humulus lupulus
Ελληνική Ονομασία Χούμουλος ο λυκίσκος
Λαϊκή Ονομασία Λυκίσκος, Ζυθοβότανο
Οικογένεια φυτών Cannabaceae (Κανναβοειδή), παλαιότερη ταξινόμηση κατατάσσει το φυτό στην οικογένεια Moraceae (Μορεΐδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους έως 6m, με οδοντωτά, καρδιόσχημα, διαιρεμένα, ωχροπράσινα φύλλα και κίτρινα ή πρασινωπά, ωοειδή άνθη. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Φύλλα, ρίζα, καρποί
Δραστικές Ουσίες Λουπουλίνη (σύμπλοκος ένωση που σχηματίζεται από κετονικές ενώσεις όπως χουμουλόνη και λουπουλόνη), ρητίνες, λουπαρόλη, λουπαρενόλη, χολίνη, ασπαραγίνη, φλαβονοειδή
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το αφέψημα (τσάι) του φυτού χρησιμοποιείται ως αντιβιοτικό, οιστρογόνο, υπνωτικό, καταπραϋντικό, παυσίπονο, μικροβιοστατικό, τονωτικό της πέψης, αναλγητικό, αντισηπτικό, σπασμολυτικό, διουρητικό και αντιπυρετικό. Συνιστάται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, της υπερέντασης, του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ADHD), της δυσπεψίας και των φλεγμονών της ουροδόχου κύστης. Εξετάζεται η πιθανή ευεργετική δράση του κατά του καρκίνου (προστάτης, καρκίνος μαστού και ωοθηκών), αλλά και στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα υπό τη μορφή καταπλάσματος του νωπού καρπού ως καταπραϋντικό και αντιφλεγμονώδες για τη θεραπεία των δερματικών εξελκώσεων, των εξανθημάτων, των οιδημάτων και άλλων δερματικών προβλημάτων. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι ο λυκίσκος χρησιμοποιείται ευρέως για την παρασκευή μπίρας στη ζυθοποιϊα.
Τρόπος Χορήγησης Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα ως καταπραϋντικό και επουλωτικό υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 1-2 κουταλάκια αποξηραμένων ανθέων βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό, 3 φλυτζάνια την ημέρα) και καταπλάσματος (νωπός καρπός). Συχνά στην κοσμετολογία, αποτελεί συστατικό κρεμών και αλοιφών.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Είναι πιθανή η εκδήλωση δερματίτιδας εξ'επαφής σε ευαίσθητα άτομα. Θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια κατάθλιψη και σε ασθενείς με ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους.
Βιβλιογραφία 1) http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-856-hops.aspx?activeingredientid=856&activeingredientname=hops 2) http://cms.herbalgram.org/herbalgram/issue87/article3559.html?ts=1445755404&signature=20420f00014824b54cb04f79d0337e6a 3) https://www.botanical.com/botanical/mgmh/h/hops--32.html#rec 4) http://www.medicalhealthguide.com/herb/hops.htm 5) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1852439/