Phyllitis scolopendrium

Phyllitis scolopendrium, Φυλλίτις το σκολοπένδριο, Σκολοπένδριο το κοινό, Polypodiaceae (Πολυποδιίδες) , Ταννίνες, βλέννες, υδατάνθρακες
Phyllitis scolopendrium, Φυλλίτις το σκολοπένδριο, Σκολοπένδριο το κοινό, Polypodiaceae (Πολυποδιίδες) , Ταννίνες, βλέννες, υδατάνθρακεςPhyllitis scolopendrium, Φυλλίτις το σκολοπένδριο, Σκολοπένδριο το κοινό, Polypodiaceae (Πολυποδιίδες) , Ταννίνες, βλέννες, υδατάνθρακεςPhyllitis scolopendrium, Φυλλίτις το σκολοπένδριο, Σκολοπένδριο το κοινό, Polypodiaceae (Πολυποδιίδες) , Ταννίνες, βλέννες, υδατάνθρακεςPhyllitis scolopendrium, Φυλλίτις το σκολοπένδριο, Σκολοπένδριο το κοινό, Polypodiaceae (Πολυποδιίδες) , Ταννίνες, βλέννες, υδατάνθρακεςPhyllitis scolopendrium, Φυλλίτις το σκολοπένδριο, Σκολοπένδριο το κοινό, Polypodiaceae (Πολυποδιίδες) , Ταννίνες, βλέννες, υδατάνθρακεςPhyllitis scolopendrium, Φυλλίτις το σκολοπένδριο, Σκολοπένδριο το κοινό, Polypodiaceae (Πολυποδιίδες) , Ταννίνες, βλέννες, υδατάνθρακες
Όνομα Φυτού Phyllitis scolopendrium
Ελληνική Ονομασία Φυλλίτις το σκολοπένδριο, Σκολοπένδριο το κοινό
Λαϊκή Ονομασία Σπληνόχορτο, Γλώσσα του ελαφιού
Οικογένεια φυτών Polypodiaceae (Πολυποδιίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής, ποώδης φτέρη, με λαμπερά, πράσινα, μονοκόμματα, σε σχήμα γλώσσας, κατσαρά ή κροσσοειδή φύλλα μήκους 20-60cm. Είναι διαδεδομένο σε υγρές, σκιερές περιοχές με ασβεστούχο έδαφος. Η συγκομιδή των φύλλων του γίνεται το καλοκαίρι.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Πίνδος, Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Φύλλα
Δραστικές Ουσίες Ταννίνες, βλέννες, υδατάνθρακες
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές To αφέψημα (τσάι) του φυτού χρησιμοποιείται ως στυπτικό, χολαγωγό, εφιδρωτικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό και επουλωτικό. Συνιστάται για τη θεραπεία της γαστρεντερίτιδας, της διάρροιας, της δυσεντερίας, της βρογχίτιδας, της φυματίωσης, των παθήσεων του σπλήνα, της ουροδόχου κύστης και του ήπατος. Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα ως καταπραϋντικό κυρίως, για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται ως αντιδιαρροϊκό υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 10-20g αποξηραμένων φύλλων βράζουν σε 0,5lt νερό ή γάλα. Ένα με 2 φλυτζάνια την ημέρα) και βάμματος (νωπό φυτό).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Σε υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει μείωση της βιταμίνης B, λόγω του ενζύμου θειαμινάση, που εντοπίζεται σε ολόκληρο το φυτό.
Βιβλιογραφία 1) http://herbactive.co.uk/godshaer.php 2) http://www.liveandfeel.com/articles/asplenium-scolopendrium-is-a-natural-remedy-for-dysentery-and-diarrhea-3259 3) http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Asplenium+scolopendrium 4)http://herbs-treatandtaste.blogspot.gr/2011/06/harts-tongue-fern-information-benefits.html 5) http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-486-asplenium%20scolopendrium%20(hartstongue).aspx?activeingredientid=486&activeingredientname=asplenium%20scolopendrium%20(hartstongue) 6) http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-486-asplenium%20scolopendrium%20(hartstongue).aspx?activeingredientid=486&activeingredientname=asplenium%20scolopendrium%20(hartstongue)