Trollius europaeus

Trollius europaeus, Τρόλλιος ο ευρωπαϊκός, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Πρωτοανεμονίνη, ανεμονίνη, βιταμίνη C
Trollius europaeus, Τρόλλιος ο ευρωπαϊκός, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Πρωτοανεμονίνη, ανεμονίνη, βιταμίνη CTrollius europaeus, Τρόλλιος ο ευρωπαϊκός, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Πρωτοανεμονίνη, ανεμονίνη, βιταμίνη CTrollius europaeus, Τρόλλιος ο ευρωπαϊκός, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Πρωτοανεμονίνη, ανεμονίνη, βιταμίνη CTrollius europaeus, Τρόλλιος ο ευρωπαϊκός, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Πρωτοανεμονίνη, ανεμονίνη, βιταμίνη CTrollius europaeus, Τρόλλιος ο ευρωπαϊκός, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Πρωτοανεμονίνη, ανεμονίνη, βιταμίνη CTrollius europaeus, Τρόλλιος ο ευρωπαϊκός, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Πρωτοανεμονίνη, ανεμονίνη, βιταμίνη C
Όνομα Φυτού Trollius europaeus
Ελληνική Ονομασία Τρόλλιος ο ευρωπαϊκός
Λαϊκή Ονομασία Νεραγκούλα
Οικογένεια φυτών Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 30-60cm, με παλαμοειδή, λεία, διαιρεμένα φύλλα και μικρά, μονήρη, σφαιρικά, κίτρινα άνθη. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται από τον Μάιο έως τον Ιούνιο.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Πίνδος, Σμόλικας)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Όλο το φυτό
Δραστικές Ουσίες Πρωτοανεμονίνη, ανεμονίνη, βιταμίνη C
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Όλο το φυτό εμφανίζει καθαρτικές, διουρητικές, εμμηναγωγές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στη λαϊκή ιατρική και συγκεκριμένα στην Ρωσία, ενδείκνυται στη θεραπεία του σκορβούτου, μία εφαρμογή, η οποία χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
Τρόπος Χορήγησης Στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιείται στη θεραπευτική, καθώς απαιτείται περαιτέρω μελέτη ώστε να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της χρήσης του. Στη Ρωσία χορηγείται ως αντισκορβουτικό υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Το νωπό φυτό είναι δηλητηριώδες, σε αντίθεση με το αποξηραμένο, και μπορεί να προκαλέσει στομαχικό άλγος, διάρροια, ερεθισμό των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του δέρματος που εκδηλώνεται με φουσκάλες και εγκαύματα, που δύσκολα επουλώνονται.
Βιβλιογραφία 1) http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Trollius+europaeus 2)https://www.botanical.com/botanical/mgmh/g/globef20.html 3)http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/t/trollius-europaeus=globeflower.php 4)http://practicalplants.org/wiki/Trollius_europaeus 5)http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-657-globe%20flower.aspx?activeingredientid=657&activeingredientname=globe%20flower