Heracleum sphondylium

Heracleum sphondylium, Ηράκλειο το σφονδύλιο, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει παράγωγα του βουτυρικού οξέος, φουρανοκουμαρίνη, πιμπινελλίνη, ισομπινελλίνη, σπονδρίνη και βιταμίνη C.
Heracleum sphondylium, Ηράκλειο το σφονδύλιο, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει παράγωγα του βουτυρικού οξέος, φουρανοκουμαρίνη, πιμπινελλίνη, ισομπινελλίνη, σπονδρίνη και βιταμίνη C.Heracleum sphondylium, Ηράκλειο το σφονδύλιο, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει παράγωγα του βουτυρικού οξέος, φουρανοκουμαρίνη, πιμπινελλίνη, ισομπινελλίνη, σπονδρίνη και βιταμίνη C.Heracleum sphondylium, Ηράκλειο το σφονδύλιο, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει παράγωγα του βουτυρικού οξέος, φουρανοκουμαρίνη, πιμπινελλίνη, ισομπινελλίνη, σπονδρίνη και βιταμίνη C.Heracleum sphondylium, Ηράκλειο το σφονδύλιο, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει παράγωγα του βουτυρικού οξέος, φουρανοκουμαρίνη, πιμπινελλίνη, ισομπινελλίνη, σπονδρίνη και βιταμίνη C.
Όνομα Φυτού Heracleum sphondylium
Ελληνική Ονομασία Ηράκλειο το σφονδύλιο
Λαϊκή Ονομασία Ηράκλειο
Οικογένεια φυτών Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα)
Χαρακτηριστικά Φυτού Διετής ή πολυετής πόα, ύψους 60-120cm, με πτεροειδή, τριχωτά φύλλα και λευκά ή ροζ, δύσοσμα, ερμαφρόδιτα άνθη. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.
Περιοχή Νομός Άρτας (Τζουμέρκα), Νομός Ιωαννίνων (Μέτσοβο, Περιστέρι, Γράμμος, Σμόλικας, Πίνδος, Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Όλο το φυτό
Δραστικές Ουσίες Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει παράγωγα του βουτυρικού οξέος, φουρανοκουμαρίνη, πιμπινελλίνη, ισομπινελλίνη, σπονδρίνη και βιταμίνη C.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το φυτικό εκχύλισμα εμφανίζει αφροδισιακές, χωνευτικές, τονωτικές, διεγερτικές, υποτασικές, αποχρεμπτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Συνιστάται στην αντιμετώπιση της διάρροιας, της υπέρτασης, της ατονίας, των επιληπτικών κρίσεων, της ουρικής αρθρίτιδας, του άσθματος, των κολικών, της αμηνόρροιας, της δυσμηνόρροιας, του κνησμού, της λαρυγγίτιδας, της βρογχίτιδας, των ημικρανιών και διαφόρων δερματικών παθήσεων.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται ως αφροδισιακό υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 2-3 κουταλιές ξηρού βοτάνου βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό, 2 με 3 φλυτζάνια την ημέρα). Στην παραδοσιακή ιατρική, χορηγείται υπό τη μορφή βάμματος κατά των επιληπτικών κρίσεων.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Πιθανός ερεθισμός του δέρματος μετά από έκθεση στον ήλιο.
Βιβλιογραφία 1)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Heracleum+sphondylium 2)http://practicalplants.org/wiki/Heracleum_sphondylium 3)http://theresagreen.me/tag/medicinal-uses-of-hogweed/ 4)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23541934 5)http://www.henriettes-herb.com/eclectic/kings/heracleum.html