Colchicum autumnale

Colchicum autumnale, Κολχικό το φθινοπωρινό, Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες), Κολχικίνη (αλκαλοειδές), λιπαρές ουσίες, άμυλο, ινουλίνη, γαλλικό οξύ.
Colchicum autumnale, Κολχικό το φθινοπωρινό, Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες), Κολχικίνη (αλκαλοειδές), λιπαρές ουσίες, άμυλο, ινουλίνη, γαλλικό οξύ.Colchicum autumnale, Κολχικό το φθινοπωρινό, Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες), Κολχικίνη (αλκαλοειδές), λιπαρές ουσίες, άμυλο, ινουλίνη, γαλλικό οξύ.Colchicum autumnale, Κολχικό το φθινοπωρινό, Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες), Κολχικίνη (αλκαλοειδές), λιπαρές ουσίες, άμυλο, ινουλίνη, γαλλικό οξύ.Colchicum autumnale, Κολχικό το φθινοπωρινό, Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες), Κολχικίνη (αλκαλοειδές), λιπαρές ουσίες, άμυλο, ινουλίνη, γαλλικό οξύ.Colchicum autumnale, Κολχικό το φθινοπωρινό, Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες), Κολχικίνη (αλκαλοειδές), λιπαρές ουσίες, άμυλο, ινουλίνη, γαλλικό οξύ.Colchicum autumnale, Κολχικό το φθινοπωρινό, Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες), Κολχικίνη (αλκαλοειδές), λιπαρές ουσίες, άμυλο, ινουλίνη, γαλλικό οξύ.Colchicum autumnale, Κολχικό το φθινοπωρινό, Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες), Κολχικίνη (αλκαλοειδές), λιπαρές ουσίες, άμυλο, ινουλίνη, γαλλικό οξύ.
Όνομα Φυτού Colchicum autumnale
Ελληνική Ονομασία Κολχικό το φθινοπωρινό
Λαϊκή Ονομασία Βολχικό, Σπαθόχορτο
Οικογένεια φυτών Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετές, βολβώδες φυτό ύψους 20cm, με μεγάλα ωοειδή φύλλα, μεγάλα ρόδινα άνθη και ωοειδείς καρπούς. Η ανθοφορία και συγκομιδή του γίνονται το φθινόπωρο και η καρποφορία από τον Μάιο έως τον Ιούνιο.
Περιοχή Noμός Ιωαννίνων (Γράμμος, Πίνδος, Μέτσοβο)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Όλο το φυτό
Δραστικές Ουσίες Κολχικίνη (αλκαλοειδές), λιπαρές ουσίες, άμυλο, ινουλίνη, γαλλικό οξύ.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Χρησιμοποιείται ως αναλγητικό, αντιρευματικό, καθαρτικό, εμετικό, αλλά κυρίως ως πηγή της κολχικίνης, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη αντιμιτωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Χρησιμοποιείται για την θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας, της περικαρδίτιδας, του κληρονομικού μεσογειακού πυρετού και της νόσου Behcet. Η υποσχόμενη αντικαρκινική της δράση δεν βρίσκει εφαρμογή μέχρι σήμερα λόγω της έντονης τοξικότητάς της (εξαίρεση αποτελεί η χρήση του στην θεραπεία της λευχαιμίας).
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό μορφήν δισκίων σε συνδυασμό με άλλα αντιρευματικά και αναλγητικά φάρμακα, για την θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας, υπό τη μορφή εκχυλίσματος αποξηραμένων σπόρων (1-10 σταγόνες την ημέρα), βάμματος (5-15 στογόνες την ημέρα) και αλοιφής (0,01g αποξηραμένου φυτού μαζί με 20-30g λανολίνης), κατά του καρκίνου του δέρματος και των εξελκώσεων.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Είναι έντονα τοξικό όλο το φυτό, με εκδηλώσεις δηλητηρίασης παρόμοιες με εκείνες του αρσενικού. Η αντιμετώπιση της δηλητηρίασης γίνεται με άμεση πλύση στομάχου, χορήγηση ενεργού άνθρακα και καρδιοτονωτικών φαρμάκων. Χαρακτηριστική είναι η έντονη αίσθηση καύσου στο στόμα και το λαιμό. Επίσης, είναι δυνατόν να εμφανιστεί πυρετός, κοιλιακό άλγος, εμετός, διάρροια, πολυοργανική ανεπάρκεια (νεφρική, καρδιακή κλπ) , λευκοπενία, υποογκαιμικό shock, αναιμία, μυική αδυναμία και αναπνευστική ανεπάρκεια.
Βιβλιογραφία 1) Bιβλίο: Τα φαρμακευτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Λάμπρου Π. Σπύρου, Αγροτικός εκδοτικός οίκος, Αθήνα 1981, A' τόμος, σελίδες: 185-187 2) Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδες 24-25, 3) http://www.webhomeopath.com/homeopathy/homeopathic-remedies/homeopathy-remedy-Colchicum_autumnale.html 4)http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-282-autumn%20crocus.aspx?activeingredientid=282&activeingredientname=autumn%20crocus 5)http://www.botanical-online.com/alcaloidescolchicoangles.htm 6)http://botanical.com/botanical/mgmh/s/safmea04.html 7)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Colchicum+autumnale