Dipsacus sylvestris

Dipsacus sylvestris, Δίψακος ο δασικός, Dipsacaceae (Διψακώδη), Ινουλίνη, πικροί παράγοντες, σκαμπιοσίδιο (γλυκοσίδιο), στο οποίο οφείλεται η πικρή γεύση
Dipsacus sylvestris, Δίψακος ο δασικός, Dipsacaceae (Διψακώδη), Ινουλίνη, πικροί παράγοντες, σκαμπιοσίδιο (γλυκοσίδιο), στο οποίο οφείλεται η πικρή γεύσηDipsacus sylvestris, Δίψακος ο δασικός, Dipsacaceae (Διψακώδη), Ινουλίνη, πικροί παράγοντες, σκαμπιοσίδιο (γλυκοσίδιο), στο οποίο οφείλεται η πικρή γεύσηDipsacus sylvestris, Δίψακος ο δασικός, Dipsacaceae (Διψακώδη), Ινουλίνη, πικροί παράγοντες, σκαμπιοσίδιο (γλυκοσίδιο), στο οποίο οφείλεται η πικρή γεύσηDipsacus sylvestris, Δίψακος ο δασικός, Dipsacaceae (Διψακώδη), Ινουλίνη, πικροί παράγοντες, σκαμπιοσίδιο (γλυκοσίδιο), στο οποίο οφείλεται η πικρή γεύσηDipsacus sylvestris, Δίψακος ο δασικός, Dipsacaceae (Διψακώδη), Ινουλίνη, πικροί παράγοντες, σκαμπιοσίδιο (γλυκοσίδιο), στο οποίο οφείλεται η πικρή γεύσηDipsacus sylvestris, Δίψακος ο δασικός, Dipsacaceae (Διψακώδη), Ινουλίνη, πικροί παράγοντες, σκαμπιοσίδιο (γλυκοσίδιο), στο οποίο οφείλεται η πικρή γεύσηDipsacus sylvestris, Δίψακος ο δασικός, Dipsacaceae (Διψακώδη), Ινουλίνη, πικροί παράγοντες, σκαμπιοσίδιο (γλυκοσίδιο), στο οποίο οφείλεται η πικρή γεύσηDipsacus sylvestris, Δίψακος ο δασικός, Dipsacaceae (Διψακώδη), Ινουλίνη, πικροί παράγοντες, σκαμπιοσίδιο (γλυκοσίδιο), στο οποίο οφείλεται η πικρή γεύση
Όνομα Φυτού Dipsacus sylvestris
Ελληνική Ονομασία Δίψακος ο δασικός
Λαϊκή Ονομασία Νεράγκαθο
Οικογένεια φυτών Dipsacaceae (Διψακώδη)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 1-2,5m, με αγκαθωτά, φαρδιά, λογχοειδή φύλλα και βιολετί άνθη σε ωοειδή, αγκαθωτή ταξιανθία. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο και η συγκομιδή από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.
Περιοχή Ήπειρος (Πίνδος)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Όλο το φυτό
Δραστικές Ουσίες Ινουλίνη, πικροί παράγοντες, σκαμπιοσίδιο (γλυκοσίδιο), στο οποίο οφείλεται η πικρή γεύση
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το αφέψημα (τσάι) του φυτού χρησιμοποιείται ως ορεξιογόνο, αντιπυρετικό, καθαρτικό, διουρητικό, κατά των ρευματισμών και της ουρικής αρθρίτιδας. Σήμερα, η χρήση του περιορίζεται στη βοτανοθεραπεία και την ομοιοπαθητική για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα, η ακμή, οι πληγές, οι δερματίτιδες, οι φακίδες, οι ακροχορδώνες (θηλώματα), οι μυρμηγκιές και τα συρίγγια. Χρησιμοποιείται επίσης, κατά της φυματίωσης.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται ως διουρητικό υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 30-50g αποξηραμένης ρίζας βράζουν σε 1lt νερό, έως 3 φλυτζάνια την ημέρα). Στην ομοιοπαθητική, εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα υπό τη μορφή βάμματος του νωπού ανθισμένου φυτού.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί κάποια τοξική εκδήλωση ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια.
Βιβλιογραφία 1)https://www.botanical.com/botanical/mgmh/t/teazle09.html#med 2)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Dipsacus+fullonum 3)http://www.herbalmedicine.org.uk/index.php?page=tim-entwistle 4)http://www.herbs2000.com/herbs/herbs_teasel.htm 5)http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-187-dipsacus%20fullonum%20(teazle).aspx?activeingredientid=187&activeingredientname=dipsacus%20fullonum%20(teazle)