Raphanus sativus

Raphanus sativus, Ράφανος ο εδώδιμος, Cruciferae (Κρουσιφόρα, Σταυρανθή), Βιταμίνες C και A, γλυκοραφενίνη (γλυκοσίδιο), η οποία μέσω υδρόλυσης σχηματίζει προϊόν με αντιβιοτική δράση (σουλφοραφίνη), λουτεΐνη, πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, ασκορβικό οξύ
Raphanus sativus, Ράφανος ο εδώδιμος, Cruciferae (Κρουσιφόρα, Σταυρανθή), Βιταμίνες C και A, γλυκοραφενίνη (γλυκοσίδιο), η οποία μέσω υδρόλυσης σχηματίζει προϊόν με αντιβιοτική δράση (σουλφοραφίνη), λουτεΐνη, πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, ασκορβικό οξύRaphanus sativus, Ράφανος ο εδώδιμος, Cruciferae (Κρουσιφόρα, Σταυρανθή), Βιταμίνες C και A, γλυκοραφενίνη (γλυκοσίδιο), η οποία μέσω υδρόλυσης σχηματίζει προϊόν με αντιβιοτική δράση (σουλφοραφίνη), λουτεΐνη, πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, ασκορβικό οξύRaphanus sativus, Ράφανος ο εδώδιμος, Cruciferae (Κρουσιφόρα, Σταυρανθή), Βιταμίνες C και A, γλυκοραφενίνη (γλυκοσίδιο), η οποία μέσω υδρόλυσης σχηματίζει προϊόν με αντιβιοτική δράση (σουλφοραφίνη), λουτεΐνη, πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, ασκορβικό οξύRaphanus sativus, Ράφανος ο εδώδιμος, Cruciferae (Κρουσιφόρα, Σταυρανθή), Βιταμίνες C και A, γλυκοραφενίνη (γλυκοσίδιο), η οποία μέσω υδρόλυσης σχηματίζει προϊόν με αντιβιοτική δράση (σουλφοραφίνη), λουτεΐνη, πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, ασκορβικό οξύRaphanus sativus, Ράφανος ο εδώδιμος, Cruciferae (Κρουσιφόρα, Σταυρανθή), Βιταμίνες C και A, γλυκοραφενίνη (γλυκοσίδιο), η οποία μέσω υδρόλυσης σχηματίζει προϊόν με αντιβιοτική δράση (σουλφοραφίνη), λουτεΐνη, πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, ασκορβικό οξύ
Όνομα Φυτού Raphanus sativus
Ελληνική Ονομασία Ράφανος ο εδώδιμος
Λαϊκή Ονομασία Ρεπάνι, Ραπάνι, Ρεπανάκι
Οικογένεια φυτών Cruciferae (Κρουσιφόρα, Σταυρανθή)
Χαρακτηριστικά Φυτού Μονοετές ή διετές φυτό ύψους 60cm, με μακριά, πράσινα φύλλα κατά ρόδακα και λευκά, ρόδινα ή ιώδη άνθη. Η ανθοφορία γίνεται από τον Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριο και η συγκομιδή το φθινόπωρο και την άνοιξη.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ρίζα, κόνδυλοι
Δραστικές Ουσίες Βιταμίνες C και A, γλυκοραφενίνη (γλυκοσίδιο), η οποία μέσω υδρόλυσης σχηματίζει προϊόν με αντιβιοτική δράση (σουλφοραφίνη), λουτεΐνη, πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, ασκορβικό οξύ
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το αφέψημα (τσάι) του φυτού χρησιμοποιείται ως αποσυμφορητικό, καθαρτικό, αντιοξειδωτικό, ανοσοενισχυτικό και ορεξιογόνο επειδή αυξάνει την έκκριση των γαστρικών υγρών. Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα ως αντιαλλεργικό, αναπλαστικό και επουλωτικό, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου. Η ύπαρξη της λουτεΐνης προσδίδει στο φυτό έντονη αντιοξειδωτική-αντικαρκινική δράση και η διαιτητική πρόσληψή του μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται κατά των νευραλγιών, της αϋπνίας, της χρόνιας διάρροιας, των ηπατοπαθειών και της χολολιθίασης,
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται τόσο από του στόματος, όσο και εξωτερικά στο δέρμα υπό τη μορφή αφεψήματος (ένα φλυτζάνι τσάι του ξηρού βοτάνου, 2-3 φορές την ημέρα) και υπό τη μορφή βάμματος, κυρίως στην ομοιοπαθητική για εσωτερική χρήση. Αποτελεί συχνά συστατικό σε συμπληρώματα διατροφής. Μπορεί επίσης, να καταναλωθεί και ως σαλατικό νωπό ή μαγειρεμένο, αλλά και ως χυμός.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί κάποια τοξική εκδήλωση ή ανεπιθύμητη ενέργεια.
Βιβλιογραφία 1)http://www.hindawi.com/journals/bmri/2012/161205/ 2)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834419/ 3)http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Raphanus+sativus 4)https://www.botanical.com/botanical/mgmh/r/radish01.html 5)https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-radish.html