Spinacia oleracea

Spinacia oleracea, Σπανάκι το λαχανώδες, Chenopodiaceae (Χηνοποδιίδες), Σαπωνίνες, σίδηρος (3,3%), οξαλικό ασβέστιο (0,19-0,317%), ιώδιο, χλωροφύλλη, φλαβονοειδή, φώσφορος, βιταμίνες C, Β, Ε και Κ1, προβιταμίνη A, καροτενοειδή
Spinacia oleracea, Σπανάκι το λαχανώδες, Chenopodiaceae (Χηνοποδιίδες), Σαπωνίνες, σίδηρος (3,3%), οξαλικό ασβέστιο (0,19-0,317%), ιώδιο, χλωροφύλλη, φλαβονοειδή, φώσφορος, βιταμίνες C, Β, Ε και Κ1, προβιταμίνη A, καροτενοειδήSpinacia oleracea, Σπανάκι το λαχανώδες, Chenopodiaceae (Χηνοποδιίδες), Σαπωνίνες, σίδηρος (3,3%), οξαλικό ασβέστιο (0,19-0,317%), ιώδιο, χλωροφύλλη, φλαβονοειδή, φώσφορος, βιταμίνες C, Β, Ε και Κ1, προβιταμίνη A, καροτενοειδήSpinacia oleracea, Σπανάκι το λαχανώδες, Chenopodiaceae (Χηνοποδιίδες), Σαπωνίνες, σίδηρος (3,3%), οξαλικό ασβέστιο (0,19-0,317%), ιώδιο, χλωροφύλλη, φλαβονοειδή, φώσφορος, βιταμίνες C, Β, Ε και Κ1, προβιταμίνη A, καροτενοειδήSpinacia oleracea, Σπανάκι το λαχανώδες, Chenopodiaceae (Χηνοποδιίδες), Σαπωνίνες, σίδηρος (3,3%), οξαλικό ασβέστιο (0,19-0,317%), ιώδιο, χλωροφύλλη, φλαβονοειδή, φώσφορος, βιταμίνες C, Β, Ε και Κ1, προβιταμίνη A, καροτενοειδήSpinacia oleracea, Σπανάκι το λαχανώδες, Chenopodiaceae (Χηνοποδιίδες), Σαπωνίνες, σίδηρος (3,3%), οξαλικό ασβέστιο (0,19-0,317%), ιώδιο, χλωροφύλλη, φλαβονοειδή, φώσφορος, βιταμίνες C, Β, Ε και Κ1, προβιταμίνη A, καροτενοειδήSpinacia oleracea, Σπανάκι το λαχανώδες, Chenopodiaceae (Χηνοποδιίδες), Σαπωνίνες, σίδηρος (3,3%), οξαλικό ασβέστιο (0,19-0,317%), ιώδιο, χλωροφύλλη, φλαβονοειδή, φώσφορος, βιταμίνες C, Β, Ε και Κ1, προβιταμίνη A, καροτενοειδή
Όνομα Φυτού Spinacia oleracea
Ελληνική Ονομασία Σπανάκι το λαχανώδες
Λαϊκή Ονομασία Σπανάκι
Οικογένεια φυτών Chenopodiaceae (Χηνοποδιίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Μονοετές, δίοικο φυτό ύψους έως 0,3m, με μεγάλα, λεία, οδοντωτά, πράσινα φύλλα και μικρά, πράσινα άνθη. Η ανθοφορία γίνεται από τον Μάιο έως το Σεπτέμβριο και η συγκομιδή το φθινόπωρο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Όλο το φυτό
Δραστικές Ουσίες Σαπωνίνες, σίδηρος (3,3%), οξαλικό ασβέστιο (0,19-0,317%), ιώδιο, χλωροφύλλη, φλαβονοειδή, φώσφορος, βιταμίνες C, Β, Ε και Κ1, προβιταμίνη A, καροτενοειδή
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το αφέψημα (τσάι) του φυτού χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες, αντιαναιμικό, διουρητικό, συμπλήρωμα διατροφής και ενισχυτικό της πέψης, επειδή διεγείρει τις εκκρίσεις του στομάχου, του παγκρέατος και των ενδοκρινών αδένων. Στη λαϊκή ιατρική συνιστάται για την αντιμετώπιση του άσθματος, της βρογχίτιδας, του κρυολογήματος, της οσφυαλγίας, των φλεγμονών του ήπατος, της δυσκοιλιότητας, του σακχαρώδους διαβήτη, των παθήσεων των οφθαλμών, των νευρολογικών διαταραχών, της πυόρροιας, διαφόρων δερματικών παθήσεων, της δυσπεψίας, της αρθρίτιδας, του περιφερικού οιδήματος και του ίκτερου.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται ως διουρητικό και ενισχυτικό της πέψης υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 5-10g ξηρού βοτάνου βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό, 2-3 φορές την ημέρα) ή μπορεί να καταναλωθεί νωπό ή μαγειρεμένο ως σαλατικό.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Σε υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα και γαστρεντερικές διαταραχές. Πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που πάσχουν από νεφρολιθίαση, χολολιθίαση, αρτηριοσκλήρυνση ή υπέρταση. Επίσης, από ασθενείς που παίρνουν σίδηρο για ιατρικούς λόγους, ή ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή με κουμαρινικά.
Βιβλιογραφία 1)http://www.mdidea.com/products/proper/proper03106.html 2)http://www.herbal-information.com/spinach-spinacia-oleracea/ 3)http://www.theherbprof.com/clnsSpinach.htm 4)http://www.ijrap.net/admin/php/uploads/262_pdf.pdf 5)http://plantfruitstreesmedicineherbal.blogspot.gr/2012/09/spinach-plant-spinacia-oleracea.html