Glycyrrhiza glabra

Glycyrrhiza glabra, Γλυκύρριζα η λεία, Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες), Γλυκυριζίνη (γλυκαντική ουσία), γλυκυρριζινικό οξύ (γλυκοσίδια), σαπωνίνες, φλαβονοειδή, πικροί παράγοντες, πτητικό έλαιο, κουμαρίνες, ασπαριγίνη, οιστρογονικές ουσίες και καρβενοξολόνη (ένα παράγωγο του γλυκυρριζινικού οξέος με δομή και δράση παρόμοια της αλδοστερόνης).
Glycyrrhiza glabra, Γλυκύρριζα η λεία, Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες), Γλυκυριζίνη (γλυκαντική ουσία), γλυκυρριζινικό οξύ (γλυκοσίδια), σαπωνίνες, φλαβονοειδή, πικροί παράγοντες, πτητικό έλαιο, κουμαρίνες, ασπαριγίνη, οιστρογονικές ουσίες και καρβενοξολόνη (ένα παράγωγο του γλυκυρριζινικού οξέος με δομή και δράση παρόμοια της αλδοστερόνης).Glycyrrhiza glabra, Γλυκύρριζα η λεία, Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες), Γλυκυριζίνη (γλυκαντική ουσία), γλυκυρριζινικό οξύ (γλυκοσίδια), σαπωνίνες, φλαβονοειδή, πικροί παράγοντες, πτητικό έλαιο, κουμαρίνες, ασπαριγίνη, οιστρογονικές ουσίες και καρβενοξολόνη (ένα παράγωγο του γλυκυρριζινικού οξέος με δομή και δράση παρόμοια της αλδοστερόνης).Glycyrrhiza glabra, Γλυκύρριζα η λεία, Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες), Γλυκυριζίνη (γλυκαντική ουσία), γλυκυρριζινικό οξύ (γλυκοσίδια), σαπωνίνες, φλαβονοειδή, πικροί παράγοντες, πτητικό έλαιο, κουμαρίνες, ασπαριγίνη, οιστρογονικές ουσίες και καρβενοξολόνη (ένα παράγωγο του γλυκυρριζινικού οξέος με δομή και δράση παρόμοια της αλδοστερόνης).Glycyrrhiza glabra, Γλυκύρριζα η λεία, Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες), Γλυκυριζίνη (γλυκαντική ουσία), γλυκυρριζινικό οξύ (γλυκοσίδια), σαπωνίνες, φλαβονοειδή, πικροί παράγοντες, πτητικό έλαιο, κουμαρίνες, ασπαριγίνη, οιστρογονικές ουσίες και καρβενοξολόνη (ένα παράγωγο του γλυκυρριζινικού οξέος με δομή και δράση παρόμοια της αλδοστερόνης).Glycyrrhiza glabra, Γλυκύρριζα η λεία, Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες), Γλυκυριζίνη (γλυκαντική ουσία), γλυκυρριζινικό οξύ (γλυκοσίδια), σαπωνίνες, φλαβονοειδή, πικροί παράγοντες, πτητικό έλαιο, κουμαρίνες, ασπαριγίνη, οιστρογονικές ουσίες και καρβενοξολόνη (ένα παράγωγο του γλυκυρριζινικού οξέος με δομή και δράση παρόμοια της αλδοστερόνης).Glycyrrhiza glabra, Γλυκύρριζα η λεία, Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες), Γλυκυριζίνη (γλυκαντική ουσία), γλυκυρριζινικό οξύ (γλυκοσίδια), σαπωνίνες, φλαβονοειδή, πικροί παράγοντες, πτητικό έλαιο, κουμαρίνες, ασπαριγίνη, οιστρογονικές ουσίες και καρβενοξολόνη (ένα παράγωγο του γλυκυρριζινικού οξέος με δομή και δράση παρόμοια της αλδοστερόνης).Glycyrrhiza glabra, Γλυκύρριζα η λεία, Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες), Γλυκυριζίνη (γλυκαντική ουσία), γλυκυρριζινικό οξύ (γλυκοσίδια), σαπωνίνες, φλαβονοειδή, πικροί παράγοντες, πτητικό έλαιο, κουμαρίνες, ασπαριγίνη, οιστρογονικές ουσίες και καρβενοξολόνη (ένα παράγωγο του γλυκυρριζινικού οξέος με δομή και δράση παρόμοια της αλδοστερόνης).
Όνομα Φυτού Glycyrrhiza glabra
Ελληνική Ονομασία Γλυκύρριζα η λεία
Λαϊκή Ονομασία Ρεγκολίτσα, Αγλυκόριζα
Οικογένεια φυτών Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 0,5-1,5m, με πτεροειδή, πράσινα φύλλα και κυανά άνθη σε ταξιανθίες. Η ανθοφορία γίνεται το καλοκαίρι και η συγκομιδή όλο το χρόνο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ρίζα
Δραστικές Ουσίες Γλυκυριζίνη (γλυκαντική ουσία), γλυκυρριζινικό οξύ (γλυκοσίδια), σαπωνίνες, φλαβονοειδή, πικροί παράγοντες, πτητικό έλαιο, κουμαρίνες, ασπαριγίνη, οιστρογονικές ουσίες και καρβενοξολόνη (ένα παράγωγο του γλυκυρριζινικού οξέος με δομή και δράση παρόμοια της αλδοστερόνης).
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το αφέψημα (τσάι) του φυτού συνιστάται στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων των επινεφριδίων (π.χ. νόσος Addison), αλλά και για την καταπολέμηση του στρες, καθώς μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα. Δρα επίσης, ευνοϊκά σε ασθένειες όπως η γαστρίτιδα, το πεπτικό έλκος, η καταρροή, η βρογχίτιδα και ο βήχας. Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται επίσης, κατά της οστεοαρθρίτιδας, του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου (SLE), της ελονοσίας, της φυματίωσης, της τροφικής δηλητηρίασης και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης (CFS).
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των επινεφριδίων υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 2-3g ξηρού βοτάνου βράζουν σε γάλα ή 50g βοτάνου σε 1lt νερό, 3 φλυτζάνια την ημέρα).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Σε υπερδοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, υποκαλιαιμία, υπερνατριαιμία, υπέρταση, αρρυθμίες και εγκεφαλικές βλάβες.
Βιβλιογραφία 1)http://realfarm.gr/farmakeutika-arwmatika-fita/glikoriza.html 2)http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-881-licorice.aspx?activeingredientid=881&activeingredientname=licorice 3)http://www.healthline.com/health/licorice-the-sweet-root 4)http://www.doc-developpement-durable.org/file/Plantes-Medicinales-Aromatiques/FICHES_PLANTES/R%C3%A9glisse/M%C3%A9dical/Glycyrrhiza%20glabra_Medicine%20over%20the%20millennium.pdf 5)http://www.kew.org/science-conservation/plants-fungi/glycyrrhiza-glabra-liquorice