Narcissus exsertus

Narcissus exsertus, Νάρκισσος ο στενόφυλλος, Amaryllidaceae (Αμαρυλλίδες), Λυκορίνη, ναρκιτίνη, λυκορεμίνη (αλκαλοειδή), γλυκοσίδια, ρητίνες, πηκτίνη, υδατάνθρακες
Narcissus exsertus, Νάρκισσος ο στενόφυλλος, Amaryllidaceae (Αμαρυλλίδες), Λυκορίνη, ναρκιτίνη, λυκορεμίνη (αλκαλοειδή), γλυκοσίδια, ρητίνες, πηκτίνη, υδατάνθρακεςNarcissus exsertus, Νάρκισσος ο στενόφυλλος, Amaryllidaceae (Αμαρυλλίδες), Λυκορίνη, ναρκιτίνη, λυκορεμίνη (αλκαλοειδή), γλυκοσίδια, ρητίνες, πηκτίνη, υδατάνθρακεςNarcissus exsertus, Νάρκισσος ο στενόφυλλος, Amaryllidaceae (Αμαρυλλίδες), Λυκορίνη, ναρκιτίνη, λυκορεμίνη (αλκαλοειδή), γλυκοσίδια, ρητίνες, πηκτίνη, υδατάνθρακεςNarcissus exsertus, Νάρκισσος ο στενόφυλλος, Amaryllidaceae (Αμαρυλλίδες), Λυκορίνη, ναρκιτίνη, λυκορεμίνη (αλκαλοειδή), γλυκοσίδια, ρητίνες, πηκτίνη, υδατάνθρακες
Όνομα Φυτού Narcissus exsertus
Ελληνική Ονομασία Νάρκισσος ο στενόφυλλος
Λαϊκή Ονομασία Ζαμπάκι, Βούτσινο
Οικογένεια φυτών Amaryllidaceae (Αμαρυλλίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής,βολβώδης πόα ύψους 0,1-0,5m, με γραμμοειδή, πράσινα φύλλα και ευόσμα άνθη με άσπρα πέταλα και κίτρινο περιάνθιο σε σχήμα κυπέλλου με κόκκινα άκρα. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Πίνδος, Ζαγόρι, Μέτσοβο, Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου, Γράμμος, Σμόλικας), Νομός Άρτας (Τζουμέρκα)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Βολβός, φύλλα
Δραστικές Ουσίες Λυκορίνη, ναρκιτίνη, λυκορεμίνη (αλκαλοειδή), γλυκοσίδια, ρητίνες, πηκτίνη, υδατάνθρακες
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Όλο το φυτό εμφανίζει στυπτικές, καθαρτικές, εμετικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Στη λαϊκή ιατρική συνιστάται για την ανακούφιση της καταρροής, της δυσεντερίας, του πυρετού, της διάρροιας, των ελμίνθων, της επιληψίας και των ρευματισμών.
Τρόπος Χορήγησης Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται συνήθως υπό τη μορφή βάμματος (παρασκευάζεται με διαβροχή των αποξηραμένων ανθέων και των βολβών με αιθυλική αλκοόλη 98ο, έως 10 σταγόνες την ημέρα). Στη θεραπευτική ιατρική σήμερα δεν χρησιμοποιείται συχνά, ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή λόγω της εκτεταμένης εμφάνισης του στην περιοχή της Ηπείρου (έχει έντονη τοξική δράση). Μετά από πιθανή κατάποση, η αντιμετώπιση της δηλητηρίασης γίνεται με πλύση στομάχου ή πρόκληση εμέτου. Ακολουθεί η ενδεδειγμένη συμπτωματική αγωγή.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Όλο το φυτό είναι έντονα τοξικό και μπορεί να προκαλέσει καταστολή του νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος.
Βιβλιογραφία 1) http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Narcissus+pseudonarcissus 2)http://www.botanical.com/botanical/mgmh/n/narcis01.html 3)http://www.henriettes-herb.com/eclectic/kings/narcissus.html 4)http://www.anthokipos.com/el/vasikh-frontida-vskfr/13-bolbodi-vskfr/2-narkissos-o-pseydonarkissos-narcissus-pseudonarcissus.html 5)http://www.planta.cn/forum/files_planta/the_names_of_plants_114.pdf