Leucojum vernum

Leucojum vernum, Λευκόϊον το εαρινόν, Amaryllidaceae (Αμαρυλλίδες), Λευκοϊίνη (αλκαλοειδές)
Leucojum vernum, Λευκόϊον το εαρινόν, Amaryllidaceae (Αμαρυλλίδες), Λευκοϊίνη (αλκαλοειδές)Leucojum vernum, Λευκόϊον το εαρινόν, Amaryllidaceae (Αμαρυλλίδες), Λευκοϊίνη (αλκαλοειδές)Leucojum vernum, Λευκόϊον το εαρινόν, Amaryllidaceae (Αμαρυλλίδες), Λευκοϊίνη (αλκαλοειδές)Leucojum vernum, Λευκόϊον το εαρινόν, Amaryllidaceae (Αμαρυλλίδες), Λευκοϊίνη (αλκαλοειδές)Leucojum vernum, Λευκόϊον το εαρινόν, Amaryllidaceae (Αμαρυλλίδες), Λευκοϊίνη (αλκαλοειδές)Leucojum vernum, Λευκόϊον το εαρινόν, Amaryllidaceae (Αμαρυλλίδες), Λευκοϊίνη (αλκαλοειδές)
Όνομα Φυτού Leucojum vernum
Ελληνική Ονομασία Λευκόϊον το εαρινόν
Λαϊκή Ονομασία Λευκόϊο
Οικογένεια φυτών Amaryllidaceae (Αμαρυλλίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 15-25cm, με πράσινα, γραμμοειδή, ημικυλινδρικά φύλλα και μικρά, λευκά, πράσινα στις άκρες καμπανοειδή άνθη. Η ανθοφορία γίνεται τον Μάρτιο-Απρίλιο και μερικές φορές και τον χειμώνα.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (λίμνη)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Βολβός
Δραστικές Ουσίες Λευκοϊίνη (αλκαλοειδές)
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το αφέψημα (τσάι) του φυτού χρησιμοποιείται ως καρδιοτονωτικό και εμετικό. Σήμερα, μελετάται εκτενώς η πιθανή αντιρετροϊική δράση του. Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα αλκαλοειδή, που περιέχονται στους βολβούς του φυτού, εμφανίζουν υψηλή αντιρετροϊική δράση κατά του ιού HIV-1.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται ως καρδιοτονωτικό και εμετικό στη λαϊκή ιατρική υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: μία με δύο κουταλιές ξηρού βοτάνου βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό, 2-3 φορές την ημέρα). Η χρήση ωστόσο είναι περιορισμένη.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί κάποια τοξική εκδήλωση ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια.
Βιβλιογραφία 1)https://www.rhs.org.uk/Plants/10012/Leucojum-vernum/Details 2)http://www.kew.org/science-conservation/plants-fungi/leucojum-vernum-spring-snowflake 3)http://www.leavesnbloom.com/2010/04/spring-snowflakes-lecoujum-vernum-var.html 4)http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/l/leucojum-vernum=spring-snowflake.php 5)http://www.agrotikabook.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-agrotikabook/%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%B5-%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%82