Cicuta virosa

Cicuta virosa, Κικούτα η τοξική, Κικούτα η δηλητηριώδης, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Κινοτοξίνη, κικουτόλη (πολυαμίνες), αλκαλοειδή, αιθέριο έλαιο, ρητίνες
Cicuta virosa, Κικούτα η τοξική, Κικούτα η δηλητηριώδης, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Κινοτοξίνη, κικουτόλη (πολυαμίνες), αλκαλοειδή, αιθέριο έλαιο, ρητίνεςCicuta virosa, Κικούτα η τοξική, Κικούτα η δηλητηριώδης, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Κινοτοξίνη, κικουτόλη (πολυαμίνες), αλκαλοειδή, αιθέριο έλαιο, ρητίνεςCicuta virosa, Κικούτα η τοξική, Κικούτα η δηλητηριώδης, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Κινοτοξίνη, κικουτόλη (πολυαμίνες), αλκαλοειδή, αιθέριο έλαιο, ρητίνεςCicuta virosa, Κικούτα η τοξική, Κικούτα η δηλητηριώδης, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Κινοτοξίνη, κικουτόλη (πολυαμίνες), αλκαλοειδή, αιθέριο έλαιο, ρητίνεςCicuta virosa, Κικούτα η τοξική, Κικούτα η δηλητηριώδης, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Κινοτοξίνη, κικουτόλη (πολυαμίνες), αλκαλοειδή, αιθέριο έλαιο, ρητίνες
Όνομα Φυτού Cicuta virosa
Ελληνική Ονομασία Κικούτα η τοξική, Κικούτα η δηλητηριώδης
Λαϊκή Ονομασία Ψευδοκώνειο, Καρμπούσα, Ασκοτισάρα, Αμάραγκος
Οικογένεια φυτών Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 60-150cm, με οδοντωτά, λογχοειδή, μεγάλα φύλλα, σφαιρικό, κοκκινωπό ή κίτρινο καρπό και μικρά, λευκά άνθη σε σκιάδια. Η ανθοφορία και η συγκομιδή γίνονται από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Όλο το φυτό, κυρίως η ρίζα
Δραστικές Ουσίες Κινοτοξίνη, κικουτόλη (πολυαμίνες), αλκαλοειδή, αιθέριο έλαιο, ρητίνες
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το φυτό συνιστάται σήμερα, κυρίως στη βοτανοθεραπευτική, για την αντιμετώπιση της επιληψίας, των ψυχώσεων, της μηνιγγίτιδας, των ημικρανιών, των εντερικών ελμίνθων και των μυϊκών συσπάσεων (κράμπες). Εφαρμόζεται στο δέρμα κατά των εξανθημάτων, των εκζεμάτων, της ψώρας, των φλεγμονών και άλλων δερματικών προβλημάτων.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό την μορφή βάμματος (ίση ποσότητα ξηρού βοτάνου και αιθυλικής αλκοόλης 75ο, συνιστώμενη δόση 10-20 σταγόνες, 3 φορές την ημέρα)
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Όλο το φυτό είναι ιδιαίτερα τοξικό και προκαλεί μυϊκούς σπασμούς. Παραλύει πρώτα το αναπνευστικό σύστημα και έπειτα τον εγκέφαλο, οδηγώντας τελικά σε θάνατο εντός μίας ώρας.
Βιβλιογραφία 1) http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-948-water%20hemlock.aspx?activeingredientid=948&activeingredientname=water%20hemlock 2)http://www.botanical.com/botanical/mgmh/h/hemwat19.html#con 3)http://abchomeopathy.com/r.php/Cic 4)http://www.herbs2000.com/homeopathy/cicuta.htm 5)http://lifehub.gr/%CE%BA%CF%89%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%88%CE%B5%CF%85%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CF%89%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF/