Nicotiana glauca

Nicotiana glauca, Νικοτιανή η γλαυκή, Solanaceae (Σολανίδες, Στρυχνοειδή), Όλο το φυτό και κυρίως τα φύλλα περιέχουν αναβασίνη (νεονικοτίνη), αλκαλοειδές της πυριδίνης με παρόμοια δομή και δράση με τη νικοτίνη.  Άλλες δραστικές ουσίες, που βρίσκονται στο φυτό είναι: πολυπεπτίδια, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.
Nicotiana glauca, Νικοτιανή η γλαυκή, Solanaceae (Σολανίδες, Στρυχνοειδή), Όλο το φυτό και κυρίως τα φύλλα περιέχουν αναβασίνη (νεονικοτίνη), αλκαλοειδές της πυριδίνης με παρόμοια δομή και δράση με τη νικοτίνη.  Άλλες δραστικές ουσίες, που βρίσκονται στο φυτό είναι: πολυπεπτίδια, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.Nicotiana glauca, Νικοτιανή η γλαυκή, Solanaceae (Σολανίδες, Στρυχνοειδή), Όλο το φυτό και κυρίως τα φύλλα περιέχουν αναβασίνη (νεονικοτίνη), αλκαλοειδές της πυριδίνης με παρόμοια δομή και δράση με τη νικοτίνη.  Άλλες δραστικές ουσίες, που βρίσκονται στο φυτό είναι: πολυπεπτίδια, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.Nicotiana glauca, Νικοτιανή η γλαυκή, Solanaceae (Σολανίδες, Στρυχνοειδή), Όλο το φυτό και κυρίως τα φύλλα περιέχουν αναβασίνη (νεονικοτίνη), αλκαλοειδές της πυριδίνης με παρόμοια δομή και δράση με τη νικοτίνη.  Άλλες δραστικές ουσίες, που βρίσκονται στο φυτό είναι: πολυπεπτίδια, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.Nicotiana glauca, Νικοτιανή η γλαυκή, Solanaceae (Σολανίδες, Στρυχνοειδή), Όλο το φυτό και κυρίως τα φύλλα περιέχουν αναβασίνη (νεονικοτίνη), αλκαλοειδές της πυριδίνης με παρόμοια δομή και δράση με τη νικοτίνη.  Άλλες δραστικές ουσίες, που βρίσκονται στο φυτό είναι: πολυπεπτίδια, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.Nicotiana glauca, Νικοτιανή η γλαυκή, Solanaceae (Σολανίδες, Στρυχνοειδή), Όλο το φυτό και κυρίως τα φύλλα περιέχουν αναβασίνη (νεονικοτίνη), αλκαλοειδές της πυριδίνης με παρόμοια δομή και δράση με τη νικοτίνη.  Άλλες δραστικές ουσίες, που βρίσκονται στο φυτό είναι: πολυπεπτίδια, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.Nicotiana glauca, Νικοτιανή η γλαυκή, Solanaceae (Σολανίδες, Στρυχνοειδή), Όλο το φυτό και κυρίως τα φύλλα περιέχουν αναβασίνη (νεονικοτίνη), αλκαλοειδές της πυριδίνης με παρόμοια δομή και δράση με τη νικοτίνη.  Άλλες δραστικές ουσίες, που βρίσκονται στο φυτό είναι: πολυπεπτίδια, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.Nicotiana glauca, Νικοτιανή η γλαυκή, Solanaceae (Σολανίδες, Στρυχνοειδή), Όλο το φυτό και κυρίως τα φύλλα περιέχουν αναβασίνη (νεονικοτίνη), αλκαλοειδές της πυριδίνης με παρόμοια δομή και δράση με τη νικοτίνη.  Άλλες δραστικές ουσίες, που βρίσκονται στο φυτό είναι: πολυπεπτίδια, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.
Όνομα Φυτού Nicotiana glauca
Ελληνική Ονομασία Νικοτιανή η γλαυκή
Λαϊκή Ονομασία Αγριόκαπνος
Οικογένεια φυτών Solanaceae (Σολανίδες, Στρυχνοειδή)
Χαρακτηριστικά Φυτού Μονοετής ή διετής πόα ύψους έως 6m, με μικρά, ωοειδή, σαρκώδη, έμμισχα, γκριζοπράσινα φύλλα και σωληνοειδή, κιτρινοπράσινα, ερμαφρόδιτα άνθη σε ταξιανθίες. Ο καρπός είναι ωοειδής κάψα με πολλούς, μικρούς σπόρους. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο και η καρποφορία από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Φύλλα
Δραστικές Ουσίες Όλο το φυτό και κυρίως τα φύλλα περιέχουν αναβασίνη (νεονικοτίνη), αλκαλοειδές της πυριδίνης με παρόμοια δομή και δράση με τη νικοτίνη. Άλλες δραστικές ουσίες, που βρίσκονται στο φυτό είναι: πολυπεπτίδια, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Τα φύλλα του φυτού εμφανίζουν αντιρρευματικές, στυπτικές, επουλωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες και εφαρμόζονται εξωτερικά στο δέρμα υπό τη μορφή καταπλάσματος για την αντιμετώπιση των οιδημάτων, των μωλώπων, των πληγών, των φλεγμονών και των ελκών του δέρματος. Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η πρόσδεση της αναβασίνης στους νικοτινικούς υποδοχείς οδηγεί σε νευρομυϊκό αποκλεισμό και συγκεκριμένα επηρεάζει το κέντρο ελέγχου της αναπνοής με αποτέλεσμα τη μείωση του αναπνευστικού ρυθμού, γι'αυτό και η εφαρμογή της γίνεται μόνο εξωτερικά.
Τρόπος Χορήγησης Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα ως στυπτικό και καταπραϋντικό υπό τη μορφή καταπλάσματος των νωπών ή ξηρών φύλλων.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Όλα τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη. Η λήψη του φυτού μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική καταστολή και τελικά σε θάνατο.
Βιβλιογραφία 1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20652661 2) http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Nicotiana+glauca 3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3743629/ 4) http://nefeli.lib.teicrete.gr/browse2/steg/theka/2007/Siniolakis/attached-document/2007Siniolakis.pdf 5) https://www.farmacon.gr/farmablog/articles/pesticides/620-agriokapnos-zizanio-eisvoleas-lolas