Narthecium scardicum Kosanin

Narthecium scardicum Kosanin, , Liliaceae (Λειριίδες, Λιλιίδες), Σαπωνίνες, γλυκοσίδια, χρωστικές
Narthecium scardicum Kosanin, , Liliaceae (Λειριίδες, Λιλιίδες), Σαπωνίνες, γλυκοσίδια, χρωστικέςNarthecium scardicum Kosanin, , Liliaceae (Λειριίδες, Λιλιίδες), Σαπωνίνες, γλυκοσίδια, χρωστικέςNarthecium scardicum Kosanin, , Liliaceae (Λειριίδες, Λιλιίδες), Σαπωνίνες, γλυκοσίδια, χρωστικέςNarthecium scardicum Kosanin, , Liliaceae (Λειριίδες, Λιλιίδες), Σαπωνίνες, γλυκοσίδια, χρωστικέςNarthecium scardicum Kosanin, , Liliaceae (Λειριίδες, Λιλιίδες), Σαπωνίνες, γλυκοσίδια, χρωστικές
Όνομα Φυτού Narthecium scardicum Kosanin
Ελληνική Ονομασία
Λαϊκή Ονομασία
Οικογένεια φυτών Liliaceae (Λειριίδες, Λιλιίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους έως 40cm, με λογχοειδή, πράσινα φύλλα και κίτρινα, αστεροειδή άνθη με χαρακτηριστικά τριχωτά νήματα των στημόνων. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται τον Ιούλιο. Το είδος αυτό είναι σπανιότατο, εκφύεται κοντά σε υδάτινες πηγές και περιλαμβάνεται στον κατάλογο του ΟΗΕ για τα προστατευόμενα είδη φυτών.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Βόρεια Πίνδος, Σμόλικας)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Καρποί, ρίζα
Δραστικές Ουσίες Σαπωνίνες, γλυκοσίδια, χρωστικές
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Στη λαϊκή ιατρική, το φυτό χρησιμοποιείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι) για τη θεραπεία του βήχα, των φλεγμονών των γεννητικών οργάνων, των ελκών και των σπασμών. Εφαρμόζεται εξωτερικά υπό τη μορφή καταπλάσματος για την επούλωση των πληγών του δέρματος. Εξετάζεται επίσης, η πιθανή αντιμικροβιακή του δράση. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως υποκατάστατο του σαφράν, ενώ παλαιότερα αποτελούσε και συστατικό των βαφών των μαλλιών.
Τρόπος Χορήγησης Χρησιμοποιείται μόνο στη λαϊκή ιατρική υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι της αποξηραμένης ρίζας, 2-3 φορές την ημέρα).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Πιθανή πρόκληση ηπατικής και νεφρικής βλάβης. Μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο των βοοειδών και των προβάτων μετά την βρώση χλωρού φυτού.
Βιβλιογραφία 1)https://books.google.gr/books?id=LM_oF8jwcPsC&pg=PA162&lpg=PA162&dq=Narthecium+scardicum+medical+use&source=bl&ots=tOweoS0WcA&sig=wNYpOs_Yr8PS7D1-CABYse7q7uQ&hl=el&sa=X&ved=0CC8Q6AEwAmoVChMItebbgKSjyAIVw9wsCh2D-Aid#v=onepage&q=Narthecium%20scardicum%20medical%20use&f=false 2)http://plant-hunters.blogspot.gr/2014/07/narthecium-scardicum.html 3)http://crescentbloom.com/plants/Specimen/NA/Narthecium%20ossifragum.htm 4)http://herbs-treatandtaste.blogspot.gr/2011/08/bog-asphodel-moor-gold-information.html 5)http://filotis.itia.ntua.gr/species/d/4687/