Hesperis matronalis

Hesperis matronalis, Εσπερίδα, Cruciferae (Κρουτσιφόρα, Σταυρανθή), Βιταμίνη C, αιθέριο έλαιο
Hesperis matronalis, Εσπερίδα, Cruciferae (Κρουτσιφόρα, Σταυρανθή), Βιταμίνη C, αιθέριο έλαιοHesperis matronalis, Εσπερίδα, Cruciferae (Κρουτσιφόρα, Σταυρανθή), Βιταμίνη C, αιθέριο έλαιοHesperis matronalis, Εσπερίδα, Cruciferae (Κρουτσιφόρα, Σταυρανθή), Βιταμίνη C, αιθέριο έλαιοHesperis matronalis, Εσπερίδα, Cruciferae (Κρουτσιφόρα, Σταυρανθή), Βιταμίνη C, αιθέριο έλαιοHesperis matronalis, Εσπερίδα, Cruciferae (Κρουτσιφόρα, Σταυρανθή), Βιταμίνη C, αιθέριο έλαιοHesperis matronalis, Εσπερίδα, Cruciferae (Κρουτσιφόρα, Σταυρανθή), Βιταμίνη C, αιθέριο έλαιοHesperis matronalis, Εσπερίδα, Cruciferae (Κρουτσιφόρα, Σταυρανθή), Βιταμίνη C, αιθέριο έλαιο
Όνομα Φυτού Hesperis matronalis
Ελληνική Ονομασία Εσπερίδα
Λαϊκή Ονομασία Καλοκαιρινή πασχαλιά
Οικογένεια φυτών Cruciferae (Κρουτσιφόρα, Σταυρανθή)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής ή διετής πόα ύψους 0,6-0,8m, με λογχοειδή, πράσινα, οδοντωτά, χνουδωτά φύλλα, μικρούς, μαύρους καρπούς και λευκά ή μωβ, ερμαφρόδιτα άνθη σε ταξιανθίες. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνεται από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο και η καρποφορία από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και τον Ιούλιο.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου, Μέτσοβο, Περιστέρι, Πίνδος, Ζαγόρι)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Φύλλα, καρποί, άνθη
Δραστικές Ουσίες Βιταμίνη C, αιθέριο έλαιο
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Τα φύλλα του φυτού εμφανίζουν διουρητικές και εφιδρωτικές ιδιότητες, ενώ στη θεραπευτική χρησιμοποιείται κυρίως, λόγω της αυξημένης συγκέντρωσής τους σε βιταμίνη C για την αντιμετώπιση του σκορβούτου. Το φυτό καλλιεργείται εκτενώς με σκοπό την χρήση του αιθέριου ελαίου του στην αρωματοποιία.
Τρόπος Χορήγησης Το νωπό φυτό είναι βρώσιμο και καταναλώνεται ως αντισκορβουτικό, ενώ από το φυτικό εκχύλισμα λαμβάνεται το αιθέριο έλαιό του με σκοπό την χρήση του στην αρωματοποιία.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί καμία τοξική ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια.
Βιβλιογραφία 1) http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/h/hesperis-matronalis=sweet-rocket.php 2) http://practicalplants.org/wiki/Hesperis_matronalis 3) http://www.ediblewildfood.com/sweet-rocket.aspx 4) http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Hesperis+matronalis 5) https://www.botanical.com/botanical/mgmh/r/rocket16.html 6)http://commonsensehome.com/dames-rocket/