Amygdalus communis or Prunus amygdalus

Amygdalus communis or Prunus amygdalus, Αμυγδαλή η κοινή, Rosaceae (Ροδίδες), Πρωτεΐνες, λιπαρές ουσίες, υδατάνθρακες, αιθέριο έλαιο, το οποίο αποτελείται από ελαΐνη, μικρό ποσοστό λινολεϊκού οξέος και άλλα γλυκερίδια, εμουλσίνη, αμυγδαλίνη (τοξικό γλυκοσίδιο που περιέχεται μόνο στα πικρά αμύγδαλα). Τα γλυκά αμύγδαλα είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη E.
Amygdalus communis or Prunus amygdalus, Αμυγδαλή η κοινή, Rosaceae (Ροδίδες), Πρωτεΐνες, λιπαρές ουσίες, υδατάνθρακες, αιθέριο έλαιο, το οποίο αποτελείται από ελαΐνη, μικρό ποσοστό λινολεϊκού οξέος και άλλα γλυκερίδια, εμουλσίνη, αμυγδαλίνη (τοξικό γλυκοσίδιο που περιέχεται μόνο στα πικρά αμύγδαλα). Τα γλυκά αμύγδαλα είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη E.Amygdalus communis or Prunus amygdalus, Αμυγδαλή η κοινή, Rosaceae (Ροδίδες), Πρωτεΐνες, λιπαρές ουσίες, υδατάνθρακες, αιθέριο έλαιο, το οποίο αποτελείται από ελαΐνη, μικρό ποσοστό λινολεϊκού οξέος και άλλα γλυκερίδια, εμουλσίνη, αμυγδαλίνη (τοξικό γλυκοσίδιο που περιέχεται μόνο στα πικρά αμύγδαλα). Τα γλυκά αμύγδαλα είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη E.Amygdalus communis or Prunus amygdalus, Αμυγδαλή η κοινή, Rosaceae (Ροδίδες), Πρωτεΐνες, λιπαρές ουσίες, υδατάνθρακες, αιθέριο έλαιο, το οποίο αποτελείται από ελαΐνη, μικρό ποσοστό λινολεϊκού οξέος και άλλα γλυκερίδια, εμουλσίνη, αμυγδαλίνη (τοξικό γλυκοσίδιο που περιέχεται μόνο στα πικρά αμύγδαλα). Τα γλυκά αμύγδαλα είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη E.Amygdalus communis or Prunus amygdalus, Αμυγδαλή η κοινή, Rosaceae (Ροδίδες), Πρωτεΐνες, λιπαρές ουσίες, υδατάνθρακες, αιθέριο έλαιο, το οποίο αποτελείται από ελαΐνη, μικρό ποσοστό λινολεϊκού οξέος και άλλα γλυκερίδια, εμουλσίνη, αμυγδαλίνη (τοξικό γλυκοσίδιο που περιέχεται μόνο στα πικρά αμύγδαλα). Τα γλυκά αμύγδαλα είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη E.Amygdalus communis or Prunus amygdalus, Αμυγδαλή η κοινή, Rosaceae (Ροδίδες), Πρωτεΐνες, λιπαρές ουσίες, υδατάνθρακες, αιθέριο έλαιο, το οποίο αποτελείται από ελαΐνη, μικρό ποσοστό λινολεϊκού οξέος και άλλα γλυκερίδια, εμουλσίνη, αμυγδαλίνη (τοξικό γλυκοσίδιο που περιέχεται μόνο στα πικρά αμύγδαλα). Τα γλυκά αμύγδαλα είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη E.Amygdalus communis or Prunus amygdalus, Αμυγδαλή η κοινή, Rosaceae (Ροδίδες), Πρωτεΐνες, λιπαρές ουσίες, υδατάνθρακες, αιθέριο έλαιο, το οποίο αποτελείται από ελαΐνη, μικρό ποσοστό λινολεϊκού οξέος και άλλα γλυκερίδια, εμουλσίνη, αμυγδαλίνη (τοξικό γλυκοσίδιο που περιέχεται μόνο στα πικρά αμύγδαλα). Τα γλυκά αμύγδαλα είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη E.Amygdalus communis or Prunus amygdalus, Αμυγδαλή η κοινή, Rosaceae (Ροδίδες), Πρωτεΐνες, λιπαρές ουσίες, υδατάνθρακες, αιθέριο έλαιο, το οποίο αποτελείται από ελαΐνη, μικρό ποσοστό λινολεϊκού οξέος και άλλα γλυκερίδια, εμουλσίνη, αμυγδαλίνη (τοξικό γλυκοσίδιο που περιέχεται μόνο στα πικρά αμύγδαλα). Τα γλυκά αμύγδαλα είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη E.Amygdalus communis or Prunus amygdalus, Αμυγδαλή η κοινή, Rosaceae (Ροδίδες), Πρωτεΐνες, λιπαρές ουσίες, υδατάνθρακες, αιθέριο έλαιο, το οποίο αποτελείται από ελαΐνη, μικρό ποσοστό λινολεϊκού οξέος και άλλα γλυκερίδια, εμουλσίνη, αμυγδαλίνη (τοξικό γλυκοσίδιο που περιέχεται μόνο στα πικρά αμύγδαλα). Τα γλυκά αμύγδαλα είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη E.Amygdalus communis or Prunus amygdalus, Αμυγδαλή η κοινή, Rosaceae (Ροδίδες), Πρωτεΐνες, λιπαρές ουσίες, υδατάνθρακες, αιθέριο έλαιο, το οποίο αποτελείται από ελαΐνη, μικρό ποσοστό λινολεϊκού οξέος και άλλα γλυκερίδια, εμουλσίνη, αμυγδαλίνη (τοξικό γλυκοσίδιο που περιέχεται μόνο στα πικρά αμύγδαλα). Τα γλυκά αμύγδαλα είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη E.
Όνομα Φυτού Amygdalus communis or Prunus amygdalus
Ελληνική Ονομασία Αμυγδαλή η κοινή
Λαϊκή Ονομασία Αμυγδαλιά
Οικογένεια φυτών Rosaceae (Ροδίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Μικρό δέντρο ή θάμνος ύψους 3-5m, με στενά, οδοντωτά φύλλα, ρόδινα ή λευκά άνθη και ωοειδή, πράσινο καρπό. Η ανθοφορία και η συγκομιδή γίνονται από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Άνθη, περικάρπιο των αμυγδάλων, φλοιός, σπέρματα
Δραστικές Ουσίες Πρωτεΐνες, λιπαρές ουσίες, υδατάνθρακες, αιθέριο έλαιο, το οποίο αποτελείται από ελαΐνη, μικρό ποσοστό λινολεϊκού οξέος και άλλα γλυκερίδια, εμουλσίνη, αμυγδαλίνη (τοξικό γλυκοσίδιο που περιέχεται μόνο στα πικρά αμύγδαλα). Τα γλυκά αμύγδαλα είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη E.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Έχει μαλακτικές, καθαρτικές, καταπραϋντικές και διουρητικές ιδιότητες και λαμβάνεται υπό τη μορφή γαλακτώματος ή αμυγδαλελαίου για την θεραπεία κολικού του νεφρού και της νεφρολιθίασης, της γαστρεντερίτιδας και της γαστραλγίας. Επίσης, χορηγείται υπό τη μορφή ελαίου για την αντιμετώπιση ερεθισμών και εγκαυμάτων του δέρματος και υπό μορφήν σιροπιού για την θεραπεία του βήχα, της βραχνάδας, της δυσκοιλιότητας και διάφορων νεφριτικών πόνων.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή γαλακτώματος ως καταπραϋντικό και καθαρτικό, ελαίου κυρίως, για εξωτερική χρήση και σιροπιού, ως αντιβηχικό και μαλακτικό.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Μπορεί να προκληθεί ναυτία, δυσπεψία, κνησμός (φαγούρα) και εξανθήματα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην κατανάλωση πικρών αμυγδάλων, λόγω της τοξικής ουσίας αμυγδαλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται άμεση πλύση του στομάχου και χορήγηση ατροπίνης. Η θανατηφόρος δόση είναι 50-60 πικρά αμύγδαλα (ενήλικες) , 4-6 (παιδιά).
Βιβλιογραφία 1) Bιβλίο: Τα φαρμακευτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Λάμπρου Π. Σπύρου, Αγροτικός εκδοτικός οίκος, Αθήνα 1981, A' τόμος, σελίδες: 92-94 2) Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδες 98-99, 3)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18502914 4)http://www.drugs.com/npp/almond-almond-oil.html 5)http://www.henriettes-herb.com/eclectic/kings/prunus-dulc.html 6) http://www.herb.gr/index.php/catalog/product/view/id/561/s/amigdalia/ 7)http://phyto.gr/amygdalia/