Echium vulgare

Echium vulgare, Έχιον το κοινό, Boraginaceae (Βοραγινίδες), Αλκαννίνες, αλλαντοΐνη, πυρρολιζιδίνη (αλκαλοειδή)
Echium vulgare, Έχιον το κοινό, Boraginaceae (Βοραγινίδες), Αλκαννίνες, αλλαντοΐνη, πυρρολιζιδίνη (αλκαλοειδή)Echium vulgare, Έχιον το κοινό, Boraginaceae (Βοραγινίδες), Αλκαννίνες, αλλαντοΐνη, πυρρολιζιδίνη (αλκαλοειδή)Echium vulgare, Έχιον το κοινό, Boraginaceae (Βοραγινίδες), Αλκαννίνες, αλλαντοΐνη, πυρρολιζιδίνη (αλκαλοειδή)Echium vulgare, Έχιον το κοινό, Boraginaceae (Βοραγινίδες), Αλκαννίνες, αλλαντοΐνη, πυρρολιζιδίνη (αλκαλοειδή)Echium vulgare, Έχιον το κοινό, Boraginaceae (Βοραγινίδες), Αλκαννίνες, αλλαντοΐνη, πυρρολιζιδίνη (αλκαλοειδή)Echium vulgare, Έχιον το κοινό, Boraginaceae (Βοραγινίδες), Αλκαννίνες, αλλαντοΐνη, πυρρολιζιδίνη (αλκαλοειδή)Echium vulgare, Έχιον το κοινό, Boraginaceae (Βοραγινίδες), Αλκαννίνες, αλλαντοΐνη, πυρρολιζιδίνη (αλκαλοειδή)Echium vulgare, Έχιον το κοινό, Boraginaceae (Βοραγινίδες), Αλκαννίνες, αλλαντοΐνη, πυρρολιζιδίνη (αλκαλοειδή)
Όνομα Φυτού Echium vulgare
Ελληνική Ονομασία Έχιον το κοινό
Λαϊκή Ονομασία Βοϊδόγλωσσα
Οικογένεια φυτών Boraginaceae (Βοραγινίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Μονοετής ή πολυετής πόα ύψους 0,5-1m, με στενά, γκριζοπράσινα, αγκαθωτά φύλλα και βιολετί, ερμαφρόδιτα άνθη. Η ανθοφορία γίνεται από τον Μάιο έως τον Αύγουστο και η καρποφορία από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο.
Περιοχή Ήπειρος (Γράμμος)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Όλο το φυτό, ρίζα
Δραστικές Ουσίες Αλκαννίνες, αλλαντοΐνη, πυρρολιζιδίνη (αλκαλοειδή)
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το αφέψημα (τσάι) του φυτού εμφανίζει αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, μαλακτικές, διουρητικές, επουλωτικές και αντιβηχικές ιδιότητες. Συνιστάται στην αντιμετώπιση του πυρετού, των πονοκεφάλων και του φλεγμονικού άλγους. Εφαρμόζεται εξωτερικά υπό τη μορφή καταπλάσματος των νωπών φύλλων για την επούλωση ανοιχτών πληγών, εγκαυμάτων και ερεθισμών του δέρματος.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται ως μαλακτικό και αντιπυρετικό υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: μία κουταλιά ξηρού βοτάνου βράζει σε ένα φλυτζάνι νερό, 2-3 φλυτζάνια την ημέρα). Εφαρμόζεται εξωτερικά ως επουλωτικό και καταπραϋντικό υπό τη μορφή καταπλάσματος των νωπών φύλλων.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Πιθανή πρόκληση ηπατοτοξικότητας λόγω της περιεχόμενης πυρολυζιδίνης
Βιβλιογραφία 1) http://botanakaiygeia.blogspot.com/2013/04/1.html 2)https://www.botanical.com/botanical/mgmh/b/bugvip85.html 3)http://herbs-treatandtaste.blogspot.gr/2011/10/vipers-bugloss-mood-enhancer-benefits.html 4)http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/e/echium-vulgare=viper's-bugloss.php 5)http://crescentbloom.com/plants/specimen/EA/Echium%20vulgare.htm