Tamus communis

Tamus communis, Τάμος ο κοινός, Βρυωνία η κοινή, Αβρωνία, Dioscoraceae (Διοσκορίδες), Διοσγενίνη (στις ράγες του φυτού), κρύσταλλοι oξαλικού ασβεστίου, ουσία με ισταμινεργική δράση (στην ρίζα)
Tamus communis, Τάμος ο κοινός, Βρυωνία η κοινή, Αβρωνία, Dioscoraceae (Διοσκορίδες), Διοσγενίνη (στις ράγες του φυτού), κρύσταλλοι oξαλικού ασβεστίου, ουσία με ισταμινεργική δράση (στην ρίζα)Tamus communis, Τάμος ο κοινός, Βρυωνία η κοινή, Αβρωνία, Dioscoraceae (Διοσκορίδες), Διοσγενίνη (στις ράγες του φυτού), κρύσταλλοι oξαλικού ασβεστίου, ουσία με ισταμινεργική δράση (στην ρίζα)Tamus communis, Τάμος ο κοινός, Βρυωνία η κοινή, Αβρωνία, Dioscoraceae (Διοσκορίδες), Διοσγενίνη (στις ράγες του φυτού), κρύσταλλοι oξαλικού ασβεστίου, ουσία με ισταμινεργική δράση (στην ρίζα)Tamus communis, Τάμος ο κοινός, Βρυωνία η κοινή, Αβρωνία, Dioscoraceae (Διοσκορίδες), Διοσγενίνη (στις ράγες του φυτού), κρύσταλλοι oξαλικού ασβεστίου, ουσία με ισταμινεργική δράση (στην ρίζα)Tamus communis, Τάμος ο κοινός, Βρυωνία η κοινή, Αβρωνία, Dioscoraceae (Διοσκορίδες), Διοσγενίνη (στις ράγες του φυτού), κρύσταλλοι oξαλικού ασβεστίου, ουσία με ισταμινεργική δράση (στην ρίζα)Tamus communis, Τάμος ο κοινός, Βρυωνία η κοινή, Αβρωνία, Dioscoraceae (Διοσκορίδες), Διοσγενίνη (στις ράγες του φυτού), κρύσταλλοι oξαλικού ασβεστίου, ουσία με ισταμινεργική δράση (στην ρίζα)
Όνομα Φυτού Tamus communis
Ελληνική Ονομασία Τάμος ο κοινός, Βρυωνία η κοινή, Αβρωνία
Λαϊκή Ονομασία Αβρουνία, Αδρανία, Οβριά, Αρκουδόβατος
Οικογένεια φυτών Dioscoraceae (Διοσκορίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Αναρριχητικό φυτό ύψους μέχρι 3m, με φύλλα σε σχήμα καρδιάς, πρασινοκίτρινα άνθη και καρπό υπό μορφή κόκκινης ράγας. Η συγκομιδή του γίνεται όλο το χρόνο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ρίζα
Δραστικές Ουσίες Διοσγενίνη (στις ράγες του φυτού), κρύσταλλοι oξαλικού ασβεστίου, ουσία με ισταμινεργική δράση (στην ρίζα)
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χορηγείται κυρίως στην ομοιοπαθητική υπό τη μορφή βάμματος για την αντιμετώπιση ηλιακών εγκαυμάτων, μωλώπων και φακίδων του δέρματος. Στη λαϊκή ιατρική λαμβάνεται από του στόματος για τη θεραπεία των νεφρολιθιάσεων και άλλων προβλημάτων του ουροποιητικού.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάϊ) σε παθήσεις του ουροποιητικού και κόνεως, κρέμας ή βάμματος (εκχύλισμα του βοτάνου σε αιθυλική αλκοόλη 70%, 1:5) για εξωτερική χρήση, κυρίως στην ομοιοπαθητική.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Η δραστική ουσία διοσγενίνη είναι ιδιαίτερα τοξική, γι'αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή και μόνο στις ενδεικνυόμενες δόσεις.
Βιβλιογραφία 1) Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδες 52, 2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6627925 3)http://herbs-treatandtaste.blogspot.gr/2011/03/black-bryony-tamus-communis-no-longer.html 4)http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-260-black%20bryony.aspx?activeingredientid=260&activeingredientname=black%20bryony 5)http://www.hort.purdue.edu/newcrop/1_73_renner.pdf 6)http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/t/tamus-communis=black-bryony.php