Bupleurum fruticosum

Bupleurum fruticosum, Βούπλετρο το θαμνώδες, Apiaceae, Umbelliferae (Σκιαδοφόρα), Φυτοστερόλες, σαπωνίνες, σαικογενίνη (E, F, G,), σαικοσαπωνίνη (A, B, C, D)
Bupleurum fruticosum, Βούπλετρο το θαμνώδες, Apiaceae, Umbelliferae (Σκιαδοφόρα), Φυτοστερόλες, σαπωνίνες, σαικογενίνη (E, F, G,), σαικοσαπωνίνη (A, B, C, D)Bupleurum fruticosum, Βούπλετρο το θαμνώδες, Apiaceae, Umbelliferae (Σκιαδοφόρα), Φυτοστερόλες, σαπωνίνες, σαικογενίνη (E, F, G,), σαικοσαπωνίνη (A, B, C, D)Bupleurum fruticosum, Βούπλετρο το θαμνώδες, Apiaceae, Umbelliferae (Σκιαδοφόρα), Φυτοστερόλες, σαπωνίνες, σαικογενίνη (E, F, G,), σαικοσαπωνίνη (A, B, C, D)Bupleurum fruticosum, Βούπλετρο το θαμνώδες, Apiaceae, Umbelliferae (Σκιαδοφόρα), Φυτοστερόλες, σαπωνίνες, σαικογενίνη (E, F, G,), σαικοσαπωνίνη (A, B, C, D)
Όνομα Φυτού Bupleurum fruticosum
Ελληνική Ονομασία Βούπλετρο το θαμνώδες
Λαϊκή Ονομασία Ανεμοπύρωμα
Οικογένεια φυτών Apiaceae, Umbelliferae (Σκιαδοφόρα)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους έως 1m, με πλατιά, λογχοειδή, πράσινα φύλλα, μικρά, κίτρινα άνθη και επιμήκεις ή ελλειψοειδείς καρπούς. Η ανθοφορία γίνεται από τον Mάιο έως τον Σεπτέμβριο και η συγκομιδή της ρίζας όλο τον χρόνο.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου, Πίνδος, Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, ποταμός Βοϊδομάτης)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ρίζα
Δραστικές Ουσίες Φυτοστερόλες, σαπωνίνες, σαικογενίνη (E, F, G,), σαικοσαπωνίνη (A, B, C, D)
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το εκχύλισμα της ρίζας του φυτού χρησιμοποιείται ως αντιπυρετικό, εφιδρωτικό, τονωτικό του γαστρεντερικού συστήματος, αιμοστατικό και αντιφλεγμονώδες. Το φυτικό εκχύλισμα έχει ευεργετική επίδραση στη θεραπεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, της γρίπης, του κοινού κρυολογήματος, της βρογχίτιδας, της πνευμονίας, του πυρετού και του βήχα. Συμβάλλει στη βελτίωση της διαδικασίας της πέψης και στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας, της διάρροιας και της δυσκοιλιότητας. Στις γυναίκες μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου και της δυσμηνόρροιας. Στη λαϊκή ιατρική συνιστάται κατά της επιληψίας, των μυϊκών συσπάσεων (κράμπες), των ρευματισμών, του άσθματος, του γαστρεντερικού έλκους, των αιμορροΐδων και της υψηλής χοληστερόλης.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται ως αντιφλεγμονώδες και τονωτικό του γαστρεντερικού συστήματος υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 0,5-2g αποξηραμένης ρίζας βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό, έως 3 φλυτζάνια την ημέρα).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Είναι πιθανή η πρόκληση μετεωρισμού, εντερικών διαταραχών, πονοκεφάλου, ναυτίας, ζάλης και αιμορραγιών των ούλων σε ευαίσθητα άτομα.
Βιβλιογραφία 1)http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-650-bupleurum.aspx?activeingredientid=650&activeingredientname=bupleurum 2)http://www.drugs.com/npp/bupleurum.html 3)http://www.medicalhealthguide.com/herb/bupleurum.htm#a 4)http://www.gaiaherbs.com/products/ingredient/90/Bupleurum 5)http://repository.biodiversity-info.gr/bitstream/11340/157/2/454.pdf 6)https://www.cbd.int/doc/world/ba/ba-nr-04-en.pdf