Styrax officinalis

Styrax officinalis, Στύραξ ο φαρμακευτικός, Styracaceae (Στυρακώδη), Στυρένιο, 47% κινναμικό οξύ, ρητίνη, η οποία περιέχει 17-25% νερό και είναι διαλυτή σε οργανικούς διαλύτες. Το στερεό μέρος της ρητίνης συνίσταται από ρητινέλαιο (στορεζινόλη), βανιλλίνη, αιθέριο έλαιο (στυρόλη), το οποίο αποτελείται από στυρολίνη, κινναμίνη και φαινολαιθυλίνη με διάφορους κινναμικούς αιθέρες.
Styrax officinalis, Στύραξ ο φαρμακευτικός, Styracaceae (Στυρακώδη), Στυρένιο, 47% κινναμικό οξύ, ρητίνη, η οποία περιέχει 17-25% νερό και είναι διαλυτή σε οργανικούς διαλύτες. Το στερεό μέρος της ρητίνης συνίσταται από ρητινέλαιο (στορεζινόλη), βανιλλίνη, αιθέριο έλαιο (στυρόλη), το οποίο αποτελείται από στυρολίνη, κινναμίνη και φαινολαιθυλίνη με διάφορους κινναμικούς αιθέρες.Styrax officinalis, Στύραξ ο φαρμακευτικός, Styracaceae (Στυρακώδη), Στυρένιο, 47% κινναμικό οξύ, ρητίνη, η οποία περιέχει 17-25% νερό και είναι διαλυτή σε οργανικούς διαλύτες. Το στερεό μέρος της ρητίνης συνίσταται από ρητινέλαιο (στορεζινόλη), βανιλλίνη, αιθέριο έλαιο (στυρόλη), το οποίο αποτελείται από στυρολίνη, κινναμίνη και φαινολαιθυλίνη με διάφορους κινναμικούς αιθέρες.Styrax officinalis, Στύραξ ο φαρμακευτικός, Styracaceae (Στυρακώδη), Στυρένιο, 47% κινναμικό οξύ, ρητίνη, η οποία περιέχει 17-25% νερό και είναι διαλυτή σε οργανικούς διαλύτες. Το στερεό μέρος της ρητίνης συνίσταται από ρητινέλαιο (στορεζινόλη), βανιλλίνη, αιθέριο έλαιο (στυρόλη), το οποίο αποτελείται από στυρολίνη, κινναμίνη και φαινολαιθυλίνη με διάφορους κινναμικούς αιθέρες.Styrax officinalis, Στύραξ ο φαρμακευτικός, Styracaceae (Στυρακώδη), Στυρένιο, 47% κινναμικό οξύ, ρητίνη, η οποία περιέχει 17-25% νερό και είναι διαλυτή σε οργανικούς διαλύτες. Το στερεό μέρος της ρητίνης συνίσταται από ρητινέλαιο (στορεζινόλη), βανιλλίνη, αιθέριο έλαιο (στυρόλη), το οποίο αποτελείται από στυρολίνη, κινναμίνη και φαινολαιθυλίνη με διάφορους κινναμικούς αιθέρες.Styrax officinalis, Στύραξ ο φαρμακευτικός, Styracaceae (Στυρακώδη), Στυρένιο, 47% κινναμικό οξύ, ρητίνη, η οποία περιέχει 17-25% νερό και είναι διαλυτή σε οργανικούς διαλύτες. Το στερεό μέρος της ρητίνης συνίσταται από ρητινέλαιο (στορεζινόλη), βανιλλίνη, αιθέριο έλαιο (στυρόλη), το οποίο αποτελείται από στυρολίνη, κινναμίνη και φαινολαιθυλίνη με διάφορους κινναμικούς αιθέρες.
Όνομα Φυτού Styrax officinalis
Ελληνική Ονομασία Στύραξ ο φαρμακευτικός
Λαϊκή Ονομασία Στουράκι, Αστύρακας, Άγρια Κυδωνιά, Αντίρεκας, Λαγομηλιά
Οικογένεια φυτών Styracaceae (Στυρακώδη)
Χαρακτηριστικά Φυτού Δενδρώδης θάμνος ύψους 2-7m, με ωοειδή ή επιμήκη, χνουδωτά πράσινα φύλλα και ερμαφρόδιτα, λευκά, εύοσμα άνθη σε στάχια (τσαμπιά). Η ανθοφορία γίνεται από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο και η καρποφορία τον Οκτώβριο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ημίρρευστη, κολλώδης, εσωτερικά φαιά και εξωτερικά σκουρόχρωμη ρητινώδης ουσίας, η οποία συλλέγεται μετά από εντομή του φλοιού των κλαδιών του φυτού.
Δραστικές Ουσίες Στυρένιο, 47% κινναμικό οξύ, ρητίνη, η οποία περιέχει 17-25% νερό και είναι διαλυτή σε οργανικούς διαλύτες. Το στερεό μέρος της ρητίνης συνίσταται από ρητινέλαιο (στορεζινόλη), βανιλλίνη, αιθέριο έλαιο (στυρόλη), το οποίο αποτελείται από στυρολίνη, κινναμίνη και φαινολαιθυλίνη με διάφορους κινναμικούς αιθέρες.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Όλο το φυτό εμφανίζει αντισηπτικές, επουλωτικές και παρασιτοκτόνες ιδιότητες. Εφαρμόζεται εξωτερικά κατά των ελκών, της ψώρας, της αμηνόρροιας και των φθειριάσεων του εφηβαίου. Το βάμμα του φυτού χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και χορηγείται υπό τη μορφή στοματικών πλύσεων, αλλά και για τη θεραπεία των οιδημάτων και της βλενόρροιας. Στην λαϊκή ιατρική, το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία του άσθματος, του βήχα και της φυματίωσης.
Τρόπος Χορήγησης Εφαρμόζεται εξωτερικά σε μικροτραυματισμούς και πληγές ως αντισηπτικό και επουλωτικό υπό τη μορφή ελαίου, το οποίο παρασκευάζεται από ανάμιξη της κόνης της ρητίνης σε ελαιώδες έκδοχο. Επίσης, λαμβάνεται από του στόματος υπό τη μορφή δισκίων σε δόση 2-4g την ημέρα για την επούλωση των χρόνιων ελκών και την αντιμετώπιση των εντερικών παρασίτων.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί κάποια τοξική εκδήλωση ή ανεπιθύμητη ενέργεια.
Βιβλιογραφία 1) Bιβλίο: Τα φαρμακευτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Λάμπρου Π. Σπύρου, Αγροτικός εκδοτικός οίκος, Αθήνα 1981, Β' τόμος, σελίδες: 505-506 2)http://www.iama.gr/ethno/ypertasi_files/Ypertasi_Kandyli.pdf 3)http://www.hellenicgods.org/storax 4)http://www.kreta-umweltforum.de/Merkblaetter_en/276-08E.pdf 5)http://www.moa.gov.cy/moa/fd/fd.nsf/All/268D43C2B057CD2EC2257A28002FD877/$file/Δέντρα%20και%20Θάμνοι%20στην%20Κύπρο%20που%20περιέχουν%20Τοξικές%20Ουσίες.pdf 6)http://www.natureofcyprus.org/detailInfoGreek.aspx?cid=5&recid=359&recordid=359&pageindex=0&rowid=0&pagesize=5