Botrychium simplex

Botrychium simplex, Βοτρύχιον , Ophioglossaceae (Oφιογλωσσοειδή) , Βιταμίνη B, αιθέρια έλαια, μέταλλα (ψευδάργυρος, σίδηρος), ένζυμα (θειαμινάση)
Botrychium simplex, Βοτρύχιον , Ophioglossaceae (Oφιογλωσσοειδή) , Βιταμίνη B, αιθέρια έλαια, μέταλλα (ψευδάργυρος, σίδηρος), ένζυμα (θειαμινάση)Botrychium simplex, Βοτρύχιον , Ophioglossaceae (Oφιογλωσσοειδή) , Βιταμίνη B, αιθέρια έλαια, μέταλλα (ψευδάργυρος, σίδηρος), ένζυμα (θειαμινάση)Botrychium simplex, Βοτρύχιον , Ophioglossaceae (Oφιογλωσσοειδή) , Βιταμίνη B, αιθέρια έλαια, μέταλλα (ψευδάργυρος, σίδηρος), ένζυμα (θειαμινάση)Botrychium simplex, Βοτρύχιον , Ophioglossaceae (Oφιογλωσσοειδή) , Βιταμίνη B, αιθέρια έλαια, μέταλλα (ψευδάργυρος, σίδηρος), ένζυμα (θειαμινάση)Botrychium simplex, Βοτρύχιον , Ophioglossaceae (Oφιογλωσσοειδή) , Βιταμίνη B, αιθέρια έλαια, μέταλλα (ψευδάργυρος, σίδηρος), ένζυμα (θειαμινάση)
Όνομα Φυτού Botrychium simplex
Ελληνική Ονομασία Βοτρύχιον
Λαϊκή Ονομασία
Οικογένεια φυτών Ophioglossaceae (Oφιογλωσσοειδή) 
Χαρακτηριστικά Φυτού Μικρή φτέρη ύψους έως 100cm, με πτεροειδή, σαρκώδη, σκουροπράσινα φύλλα. Η καρποφορία γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο και η ανάπτυξη των φύλλων κατά τον Ιανουάριο.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Σμόλικας, Πίνδος)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ρίζα
Δραστικές Ουσίες Βιταμίνη B, αιθέρια έλαια, μέταλλα (ψευδάργυρος, σίδηρος), ένζυμα (θειαμινάση)
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το αφέψημα (τσάι) του φυτού χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πεπτικού έλκους, της αιμορραγίας, της φυματίωσης, της διάρροιας, της δυσεντερίας, του εμέτου και των φλεγμονών στους οφθαλμούς. Επιπλέον, εφαρμόζεται εξωτερικά ως στυπτικό για την επούλωση των πληγών και των τραυμάτων, αλλά και για την θεραπεία των μωλώπων, των καταγμάτων και των εξαρθρώσεων. Στη λαϊκή ιατρική, συνιστάται για τη θεραπεία της επιληψίας, της υπνοβασίας και της σχιζοφρένιας.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται ως αντιδιαρροϊκό, αιμοστατικό και αντισηπτικό υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 2-3 κουταλιές αποξηραμένης ρίζας βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό, 2-3 φλυτζάνια την ημέρα). Εφαρμόζεται επίσης, εξωτερικά ως επουλωτικό και στυπτικό υπό τη μορφή αλοιφής.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Λόγω της ύπαρξης της θειαμινάσης θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα με μη επαρκή διαιτητική πρόσληψη βιταμίνης Β. (Το ένζυμο καταστρέφεται από τη θερμότητα και κατά την ξήρανση).
Βιβλιογραφία 1)http://www.herbarium.iastate.edu/botrychium/B-simplex.pdf 2)http://www.dnr.state.mn.us/rsg/profile.html?action=elementDetail&selectedElement=PPOPH010E0 3)https://plantsoftheworld.wordpress.com/2-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%86%CF%85%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85/ 4)http://www.flora.dempstercountry.org/0.Site.Folder/Species.Program/Species.php?species_id=Botry.luna 5)http://luirig.altervista.org/flora/taxa/index1.php?scientific-name=botrychium+simplex 6)http://www.env.upatras.gr/files/announcements/odigos_parakoloythisis_oikotopwn_eidwn.pdf