Ononis spinosa

Ononis spinosa, Ονωνίς η ακανθώδης, Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες), Αιθέρια έλαια, ονονίνη (φλαβονικό γλυκοσίδιο), ονοκερίνη, ονονίδη
Ononis spinosa, Ονωνίς η ακανθώδης, Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες), Αιθέρια έλαια, ονονίνη (φλαβονικό γλυκοσίδιο), ονοκερίνη, ονονίδηOnonis spinosa, Ονωνίς η ακανθώδης, Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες), Αιθέρια έλαια, ονονίνη (φλαβονικό γλυκοσίδιο), ονοκερίνη, ονονίδηOnonis spinosa, Ονωνίς η ακανθώδης, Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες), Αιθέρια έλαια, ονονίνη (φλαβονικό γλυκοσίδιο), ονοκερίνη, ονονίδηOnonis spinosa, Ονωνίς η ακανθώδης, Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες), Αιθέρια έλαια, ονονίνη (φλαβονικό γλυκοσίδιο), ονοκερίνη, ονονίδηOnonis spinosa, Ονωνίς η ακανθώδης, Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες), Αιθέρια έλαια, ονονίνη (φλαβονικό γλυκοσίδιο), ονοκερίνη, ονονίδη
Όνομα Φυτού Ononis spinosa
Ελληνική Ονομασία Ονωνίς η ακανθώδης
Λαϊκή Ονομασία Αλωνίδα, Γαλινιά, Γαϊδουράγκαθο, Παλαμωνίδα, Βοϊδάγκαθο, Έλληνας, Αιγύπηρος
Οικογένεια φυτών Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 20-100cm, με μικρά, πράσινα, τριχωτά φύλλα, κόκκινα-ροζ άνθη και ακανθώδες στέλεχος . Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο και η συγκομιδή της ρίζας από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο αλλά και από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο. Η συγκομιδή των ανθέων γίνεται από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Φύλλα, ρίζα, άνθη
Δραστικές Ουσίες Αιθέρια έλαια, ονονίνη (φλαβονικό γλυκοσίδιο), ονοκερίνη, ονονίδη
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Έχει διουρητικές ιδιότητες και λαμβάνεται από του στόματος για τη θεραπεία των περιφερικών οιδημάτων, της νεφρολιθίασης και άλλων νεφροπαθειών και εντερικών προβλημάτων. Επίσης, λαμβάνεται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάϊ) στην υπέρταση, στην αντιμετώπιση κάθε μορφής αιμορραγίας και την καταπολέμηση του βήχα.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι) ως διουρητικό, αντιϋπερτασικό, αντιβηχικό και αιμοστατικό (τσάϊ, 10-20gr ξηρού βοτάνου σε 100ml νερό).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Αντενδείκνυται η χορήγηση σε παιδιά, στην κύηση και γαλουχία. Επίσης, σε ασθενείς με σοβαρά οιδήματα.
Βιβλιογραφία 1) Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδες 309-310, 2)http://health-from-nature.net/Rest_Harrow.html 3)http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_- _Community_herbal_monograph/2013/08/WC500148190.pdf 4)http://abchomeopathy.com/r.php/Ono-s 5)https://www.botanical.com/botanical/mgmh/r/restha11.html 6)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Ononis+spinosa