Syringa vulgaris

Syringa vulgaris, Σύριγγα η κοινή, Oleaceae (Ελαιοειδή), Αιθέρια έλαια, αυξίνες (φυτικές ορμόνες), πικροί παράγοντες
Syringa vulgaris, Σύριγγα η κοινή, Oleaceae (Ελαιοειδή), Αιθέρια έλαια, αυξίνες (φυτικές ορμόνες), πικροί παράγοντεςSyringa vulgaris, Σύριγγα η κοινή, Oleaceae (Ελαιοειδή), Αιθέρια έλαια, αυξίνες (φυτικές ορμόνες), πικροί παράγοντεςSyringa vulgaris, Σύριγγα η κοινή, Oleaceae (Ελαιοειδή), Αιθέρια έλαια, αυξίνες (φυτικές ορμόνες), πικροί παράγοντεςSyringa vulgaris, Σύριγγα η κοινή, Oleaceae (Ελαιοειδή), Αιθέρια έλαια, αυξίνες (φυτικές ορμόνες), πικροί παράγοντεςSyringa vulgaris, Σύριγγα η κοινή, Oleaceae (Ελαιοειδή), Αιθέρια έλαια, αυξίνες (φυτικές ορμόνες), πικροί παράγοντεςSyringa vulgaris, Σύριγγα η κοινή, Oleaceae (Ελαιοειδή), Αιθέρια έλαια, αυξίνες (φυτικές ορμόνες), πικροί παράγοντεςSyringa vulgaris, Σύριγγα η κοινή, Oleaceae (Ελαιοειδή), Αιθέρια έλαια, αυξίνες (φυτικές ορμόνες), πικροί παράγοντες
Όνομα Φυτού Syringa vulgaris
Ελληνική Ονομασία Σύριγγα η κοινή
Λαϊκή Ονομασία Πασχαλιά, Λίλα
Οικογένεια φυτών Oleaceae (Ελαιοειδή)
Χαρακτηριστικά Φυτού Φυλλοβόλος δενδρώδης θάμνος ύψους 1-6m, με ωοειδή, καρδιόσχημα, λεία, αντίθετα φύλλα και κυανά, ιώδη, κίτρινα ή λευκά άνθη σε ταξιανθίες. Η ανθοφορία και συγκομιδή των ανθέων γίνονται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Άνθη
Δραστικές Ουσίες Αιθέρια έλαια, αυξίνες (φυτικές ορμόνες), πικροί παράγοντες
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Χρησιμοποιείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι) κατά των ελμίνθων, της ελονοσίας, του πονόλαιμου και του πυρετού. Το αιθέριο έλαιο της εφαρμόζεται τοπικά για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων του δέρματος, όπως εξανθήματα και εγκαύματα. Στην αρωματοθεραπεία το αιθέριο έλαιο του φυτού συνιστάται σε άτομα, που πάσχουν από χρόνια κατάθλιψη και άγχος. Στη λαϊκή ιατρική η μάσηση των φύλλων του συνιστάται για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, του τυμπανισμού, της διάρροιας και των ρευματισμών.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: μια κουταλιά της σούπας αποξηραμνένων ανθέων βράζει σε ένα ποτήρι νερό, 2-3 φλυτζάνια την ημέρα). Η μάσηση των φύλλων έχει στυπτική δράση για τη στοματική κοιλότητα και βελτιώνει τον πονόλαιμο.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί κάποια τοξική εκδήλωση ή ανεπιθύμητη ενέργεια.
Βιβλιογραφία 1)http://www.dolo.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=152&Itemid=51 2)http://www.tatheodoriana.gr/news.php?nd_id=46 3)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Syringa+vulgaris 4)http://www.jeannerose.net/articles/lilac.html 5)http://lilianausvat.blogspot.gr/search/label/Syringa%20vulgaris#.VQEtkfmsWDQ