Aquilegia vulgaris

Aquilegia vulgaris, Ακουιλέγια η φαρμακευτική, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Φλαβονοειδή (εμουλσίνη), κυανογενετικά γλυκοσίδια, ταννίνες, βιταμίνη C, αλκαλοειδή, σφιγγολιπίδια
Aquilegia vulgaris, Ακουιλέγια η φαρμακευτική, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Φλαβονοειδή (εμουλσίνη), κυανογενετικά γλυκοσίδια, ταννίνες, βιταμίνη C, αλκαλοειδή, σφιγγολιπίδιαAquilegia vulgaris, Ακουιλέγια η φαρμακευτική, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Φλαβονοειδή (εμουλσίνη), κυανογενετικά γλυκοσίδια, ταννίνες, βιταμίνη C, αλκαλοειδή, σφιγγολιπίδιαAquilegia vulgaris, Ακουιλέγια η φαρμακευτική, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Φλαβονοειδή (εμουλσίνη), κυανογενετικά γλυκοσίδια, ταννίνες, βιταμίνη C, αλκαλοειδή, σφιγγολιπίδιαAquilegia vulgaris, Ακουιλέγια η φαρμακευτική, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Φλαβονοειδή (εμουλσίνη), κυανογενετικά γλυκοσίδια, ταννίνες, βιταμίνη C, αλκαλοειδή, σφιγγολιπίδιαAquilegia vulgaris, Ακουιλέγια η φαρμακευτική, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Φλαβονοειδή (εμουλσίνη), κυανογενετικά γλυκοσίδια, ταννίνες, βιταμίνη C, αλκαλοειδή, σφιγγολιπίδιαAquilegia vulgaris, Ακουιλέγια η φαρμακευτική, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Φλαβονοειδή (εμουλσίνη), κυανογενετικά γλυκοσίδια, ταννίνες, βιταμίνη C, αλκαλοειδή, σφιγγολιπίδια
Όνομα Φυτού Aquilegia vulgaris
Ελληνική Ονομασία Ακουιλέγια η φαρμακευτική
Λαϊκή Ονομασία Κολομπίνα
Οικογένεια φυτών Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 60-100cm, με ωοειδή, πλατιά φύλλα και ιωδομπλέ (σπανίως ροδόλευκα) άνθη. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο και η καρποφορία από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Πίνδος, Σμόλικας, Μέτσοβο, Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Υπέργεια τμήματα φυτού
Δραστικές Ουσίες Φλαβονοειδή (εμουλσίνη), κυανογενετικά γλυκοσίδια, ταννίνες, βιταμίνη C, αλκαλοειδή, σφιγγολιπίδια
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Όλο το φυτό εμφανίζει αγχολυτικές, στυπτικές, εφιδρωτικές, διουρητικές και επουλωτικές ιδιότητες. Εφαρμόζεται εξωτερικά υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι) κυρίως για την επούλωση ανοιχτών πληγών, αλλά και ως εντομοκτόνο και φθειροκτόνο. Η εσωτερική λήψη συμβάλλει στην αντιμετώπιση της διάρροιας, του ίκτερου, της νεφρολιθίασης και των ρευματισμών, ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή λόγω της έντονης τοξικότητάς του -συνιστάται μόνο μετά από ιατροφαρμακευτική οδηγία. Στη λαϊκή ιατρική τα φύλλα χρησιμοποιούνται υπό τη μορφή λοσιόν κατά των ρευματικών πόνων, του πονόλαιμου και των πληγών της στοματικής κοιλότητας.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται ως στυπτικό και αντιδιαρροϊκό υπό τη μορφή εγχύματος (1 κουταλάκι του γλυκού ξηρού βοτάνου σε 1 φλυτζάνι βραστό νερό για 5-15min, 3-6 φορές την ημέρα). Εφαρμόζεται κυρίως, εξωτερικά ως επουλωτικό, στυπτικό και καταπραϋντικό υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 1 κουταλιά της σούπας ξηρού βοτάνου βράζει σε 1 φλυτζάνι νερό).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Όλο το φυτό εμφανίζει έντονη τοξικότητα (κυρίως τα φύλλα και οι σπόροι) και γι' αυτό πρέπει να αποφεύγεται η από του στόματος λήψη του.
Βιβλιογραφία 1)http://medicinalherbinfo.org/herbs/Columbine.html 2)http://www.henriettes-herb.com/eclectic/dmna/aquilegia.html 3)http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Aquilegia+vulgaris 4)http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/a/aquilegia-vulgaris=columbine.php 5)http://practicalplants.org/wiki/Aquilegia_vulgaris