Asphodelus luteus

Asphodelus luteus, Ασφόδελος ο κίτρινος, Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες), Άμυλο, χρωστικές, γλυκοσίδια, κολλοειδείς ουσίες
Asphodelus luteus, Ασφόδελος ο κίτρινος, Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες), Άμυλο, χρωστικές, γλυκοσίδια, κολλοειδείς ουσίεςAsphodelus luteus, Ασφόδελος ο κίτρινος, Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες), Άμυλο, χρωστικές, γλυκοσίδια, κολλοειδείς ουσίεςAsphodelus luteus, Ασφόδελος ο κίτρινος, Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες), Άμυλο, χρωστικές, γλυκοσίδια, κολλοειδείς ουσίεςAsphodelus luteus, Ασφόδελος ο κίτρινος, Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες), Άμυλο, χρωστικές, γλυκοσίδια, κολλοειδείς ουσίεςAsphodelus luteus, Ασφόδελος ο κίτρινος, Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες), Άμυλο, χρωστικές, γλυκοσίδια, κολλοειδείς ουσίεςAsphodelus luteus, Ασφόδελος ο κίτρινος, Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες), Άμυλο, χρωστικές, γλυκοσίδια, κολλοειδείς ουσίες
Όνομα Φυτού Asphodelus luteus
Ελληνική Ονομασία Ασφόδελος ο κίτρινος
Λαϊκή Ονομασία Καραβούκι, Μπουρντένι, Ακαρώνι, Άρβυκας, Περιδρομόχορτο, Σπερδούκλι, Τσαϊρίσι, Σφαντίλι
Οικογένεια φυτών Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 50-100cm, με στενόμακρα φύλλα και κίτρινα, σφαιρικά άνθη. Η ανθοφορία και συγκομιδή του υπέργειου τμήματος του φυτού γίνονται από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, ενώ η συγκομιδή των βολβών κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.
Περιοχή Ήπειρος (Πίνδος)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Yπέργεια τμήματα φυτού
Δραστικές Ουσίες Άμυλο, χρωστικές, γλυκοσίδια, κολλοειδείς ουσίες
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Όλο το φυτό εμφανίζει αποχρεμπτικές, αντιφλεγμονώδεις, καρδιοτονωτικές, διουρητικές, εμμηναγωγές, εμετικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι) για την αντιμετώπιση του άσθματος, της βρογχίτιδας, του πυρετού, της δυσκοιλιότητας, των οιδημάτων από καρδιακή ανεπάρκεια, του ασκίτη και της κίρρωσης του ήπατος. Εφαρμόζεται εξωτερικά υπό τη μορφή αλοιφής για την επούλωση των πληγών του δέρματος, τη θεραπεία των δοθηινών, των φλεγμονών των όρχεων και του μαστού, της αλωπεκίας, των εγκαυμάτων, της πυώδους ωτίτιδας και των μολύνσεων των οφθαλμών. Στη λαϊκή ιατρική χορηγείται υπό τη μορφή καταπλάσματος κατά της οδονταλγίας και των δηγμάτων (τσιμπήματα) από ερπετά και έντομα.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται ως εμμηναγωγό και αποχρεμπτικό υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 20g ξηρού βοτάνου βράζουν σε 400ml νερό, 2-3 φλυτζάνια την ημέρα) και ως αντιβηχικό, σπασμολυτικό, καρδιοτονωτικό και διουρητικό υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 4g αποξηραμένης ρίζας βράζουν σε 300ml νερό, 2-3 φλυτζάνια την ημέρα). Εφαρμόζεται εξωτερικά ως καταπραϋντικό και επουλωτικό υπό τη μορφή αλοιφής (αναλογία 2:5 αποξηραμένης ρίζας σε βάση αλοιφής) και καταπλάσματος (νωπά φύλλα) κυρίως, στη λαϊκή ιατρική.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί καμία τοξική εκδήλωση ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια. Αντενδείκνυται στην έντονη διάρροια.
Βιβλιογραφία 1) Bιβλίο: Τα φαρμακευτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Λάμπρου Π. Σπύρου, Αγροτικός εκδοτικός οίκος, Αθήνα 1981, A' τόμος, σελίδες: 121-125 2) http://www.herb.gr/index.php/catalog/product/view/id/337/s/anernarrhenae-superfine/ 3)http://www.henriettes-herb.com/galleries/photos/a/as/asphodeline-lutea.html 4)http://www.botanic-garden.ox.ac.uk/asphodeline-lutea 5)http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Asphodeline+lutea 6)http://www.botanical.com/botanical/mgmh/a/aspho080.html