Solidago virgaurea

Solidago virgaurea, Σολιδάγο η χρυσόβεργα, Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή), Οι ανθισμένες κορυφές του φυτού και τα φύλλα, περιέχουν σαπωνίνες, ταννίνες, φλαβονοειδή και αιθέρια έλαια. Επίσης, το φυτό περιέχει ταννίνες, φυτικές χρωστικές, σεσκιτερπένια, βιταμίνη C και ρητίνες.
Solidago virgaurea, Σολιδάγο η χρυσόβεργα, Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή), Οι ανθισμένες κορυφές του φυτού και τα φύλλα, περιέχουν σαπωνίνες, ταννίνες, φλαβονοειδή και αιθέρια έλαια. Επίσης, το φυτό περιέχει ταννίνες, φυτικές χρωστικές, σεσκιτερπένια, βιταμίνη C και ρητίνες.Solidago virgaurea, Σολιδάγο η χρυσόβεργα, Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή), Οι ανθισμένες κορυφές του φυτού και τα φύλλα, περιέχουν σαπωνίνες, ταννίνες, φλαβονοειδή και αιθέρια έλαια. Επίσης, το φυτό περιέχει ταννίνες, φυτικές χρωστικές, σεσκιτερπένια, βιταμίνη C και ρητίνες.Solidago virgaurea, Σολιδάγο η χρυσόβεργα, Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή), Οι ανθισμένες κορυφές του φυτού και τα φύλλα, περιέχουν σαπωνίνες, ταννίνες, φλαβονοειδή και αιθέρια έλαια. Επίσης, το φυτό περιέχει ταννίνες, φυτικές χρωστικές, σεσκιτερπένια, βιταμίνη C και ρητίνες.Solidago virgaurea, Σολιδάγο η χρυσόβεργα, Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή), Οι ανθισμένες κορυφές του φυτού και τα φύλλα, περιέχουν σαπωνίνες, ταννίνες, φλαβονοειδή και αιθέρια έλαια. Επίσης, το φυτό περιέχει ταννίνες, φυτικές χρωστικές, σεσκιτερπένια, βιταμίνη C και ρητίνες.Solidago virgaurea, Σολιδάγο η χρυσόβεργα, Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή), Οι ανθισμένες κορυφές του φυτού και τα φύλλα, περιέχουν σαπωνίνες, ταννίνες, φλαβονοειδή και αιθέρια έλαια. Επίσης, το φυτό περιέχει ταννίνες, φυτικές χρωστικές, σεσκιτερπένια, βιταμίνη C και ρητίνες.Solidago virgaurea, Σολιδάγο η χρυσόβεργα, Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή), Οι ανθισμένες κορυφές του φυτού και τα φύλλα, περιέχουν σαπωνίνες, ταννίνες, φλαβονοειδή και αιθέρια έλαια. Επίσης, το φυτό περιέχει ταννίνες, φυτικές χρωστικές, σεσκιτερπένια, βιταμίνη C και ρητίνες.
Όνομα Φυτού Solidago virgaurea
Ελληνική Ονομασία Σολιδάγο η χρυσόβεργα
Λαϊκή Ονομασία
Οικογένεια φυτών Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 10-60cm, με επιμήκη, λογχοειδή, οδοντωτά φύλλα και κίτρινα άνθη. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Άνθη
Δραστικές Ουσίες Οι ανθισμένες κορυφές του φυτού και τα φύλλα, περιέχουν σαπωνίνες, ταννίνες, φλαβονοειδή και αιθέρια έλαια. Επίσης, το φυτό περιέχει ταννίνες, φυτικές χρωστικές, σεσκιτερπένια, βιταμίνη C και ρητίνες.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το Solidago παρουσιάζει ισχυρή διουρητική δράση. Η σημαντικότερη όμως ιδιότητά του είναι η αντιφλεγμονώδης, η σπασμολυτική και αντισηπτική δράση του στο ουροποιητικό σύστημα. Για το λόγο αυτό θεωρείται πολύτιμο βότανο σε περιπτώσεις μολύνσεων και φλεγμονών στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη, καθώς και στη διαδικασία διάλυσης και απομάκρυνσης των λίθων του ουροποιητικού. Τα άνθη του φυτού εμφανίζουν επίσης, διουρητικές, αποχρεμπτικές, αντιδιαρροϊκές και επουλωτικές ιδιότητες. Χορηγείται υπό τη μορφή εγχύματος κατά της χρόνιας νεφρίτιδας, της αρθρίτιδας, της μηνορραγίας, της νεφρολιθίασης και της υπερτροφίας του προστάτη. Έχει επίσης, στυπτικές ιδιότητες και εφαρμόζεται ως αιμοστατικό σε πληγές, που αιμορραγούν. Λαμβάνεται από του στόματος κατά των λοιμώξεων του ουροποιητικού, της χρόνιας καταρροής, των δερματικών νόσων, της γρίπης και του επίμονου βήχα. Είναι επίσης, αποτελεσματικό στη θεραπεία της φυσώδους δυσπεψίας και της γαστρεντερίτιδας σε παιδιά, αλλά και εναντίον της Candida, ενός
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται ως στυπτικό, διουρητικό και αντιφλεγμονώδες υπό τη μορφή εγχύματος (2-3 κουταλάκια του τσαγιού αποξηραμένο φυτό σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό για 5-15min, τρεις φορές την ημέρα) και υπό τη μορφή βάμματος (2-4 ml την ημέρα). Η δόση για παιδιά υπολογίζεται στο 1/3 της δόσης των ενηλίκων.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Πιθανή η εκδήλωση ήπιας αλλεργικής αντίδρασης. Αντενδείκνυται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, επίσης σε άτομα με μειωμένη καρδιαγγειακή ή νεφρική λειτουργία και σε ανοιχτές πληγές.
Βιβλιογραφία 1)Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδα 265-266 2)Taehun Lee, Sooryun Lee, Kyeong Ho Kim, Ki-Bong Oh, Jongheon Shin, WoongchonMar. Effects of magnolialide isolated from the leaves of Laurus nobilis L. (Lauraceae) on immunoglobulin E-mediated type I hypersensitivity in vitro. Journal of Ethnopharmaco 3)http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/goldenrod 4)http://health-from-nature.net/Goldenrod.html 5)http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-84-goldenrod.aspx?activeingredientid=84&activeingredientname=goldenrod 6)https://www.middlepath.com.au/plant/Golden-Rod_solidago-virgaurea%20_Herb-of-Joy.php