Sisymbrium officinale

Sisymbrium officinale, Σισύμβριο το φαρμακευτικό, Cruciferae (Κρουσιφόρα, Σταυρανθή), Θειούχα παράγωγα, καρδενολίδες
Sisymbrium officinale, Σισύμβριο το φαρμακευτικό, Cruciferae (Κρουσιφόρα, Σταυρανθή), Θειούχα παράγωγα, καρδενολίδεςSisymbrium officinale, Σισύμβριο το φαρμακευτικό, Cruciferae (Κρουσιφόρα, Σταυρανθή), Θειούχα παράγωγα, καρδενολίδεςSisymbrium officinale, Σισύμβριο το φαρμακευτικό, Cruciferae (Κρουσιφόρα, Σταυρανθή), Θειούχα παράγωγα, καρδενολίδεςSisymbrium officinale, Σισύμβριο το φαρμακευτικό, Cruciferae (Κρουσιφόρα, Σταυρανθή), Θειούχα παράγωγα, καρδενολίδεςSisymbrium officinale, Σισύμβριο το φαρμακευτικό, Cruciferae (Κρουσιφόρα, Σταυρανθή), Θειούχα παράγωγα, καρδενολίδεςSisymbrium officinale, Σισύμβριο το φαρμακευτικό, Cruciferae (Κρουσιφόρα, Σταυρανθή), Θειούχα παράγωγα, καρδενολίδεςSisymbrium officinale, Σισύμβριο το φαρμακευτικό, Cruciferae (Κρουσιφόρα, Σταυρανθή), Θειούχα παράγωγα, καρδενολίδες
Όνομα Φυτού Sisymbrium officinale
Ελληνική Ονομασία Σισύμβριο το φαρμακευτικό
Λαϊκή Ονομασία Αγριόβρουβα
Οικογένεια φυτών Cruciferae (Κρουσιφόρα, Σταυρανθή)
Χαρακτηριστικά Φυτού Μονοετής πόα ύψους 25-60cm, με πτεροειδή, οδοντωτά, έλλοβα φύλλα και πολύ μικρά, κίτρινα άνθη. Η ανθοφορία γίνεται από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο και η συγκομιδή από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ολο το φυτό
Δραστικές Ουσίες Θειούχα παράγωγα, καρδενολίδες
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Όλο το φυτό χρησιμοποιείται ως στυπτικό, αντιμικροβιακό, αποχρεμπτικό, διουρητικό, ευστόμαχο και καθαρτικό. Χορηγείται υπό τη μορφή εγχύματος για την τόνωση του καρδιαγγειακού συστήματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των καρπών του σε καρδενολίδες. Επίσης, λαμβάνεται από του στόματος για την αντιμετώπιση της βραχνάδας, του πονόλαιμου και των βλεννωδών εκκρίσεων.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται κατά της βραχνάδας, του πονόλαιμου, αλλά και ως αποχρεμπτικό υπό τη μορφή εγχύματος (ένα κουταλάκι του γλυκού ξηρού βοτάνου σε μισό φλυτζάνι βραστό νερό για 5-15min, ένα με δύο φλυτζάνια την ημέρα).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί καμία τοξική εκδήλωση ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια.
Βιβλιογραφία 1)Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδα 93-94 2)Maria In?s Dias, Lillian Barros, Montserrat Due?as, Rita C. Alves, M. Beatriz P.P. Oliveira, Celestino Santos-Buelga , Isabel C.F.R. Ferreira. Nutritional and antioxidant contributions of Laurus nobilis L. leaves:Would be more suitable a wild or a cu 3)http://www.permaculture.co.uk/articles/foraging-wild-food-and-medicinal-plants-hedge-mustard-plant-profile 4)http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/s/sisymbrium-officinale=hedge-mustard.php 5)http://medicinalherbinfo.org/herbs/HedgeMustard.html