Sedum acre

Sedum acre, Σέδον το δριμύ, Crassulaceae (Κρασσουλίδες), Σεμαδίνη (αλκαλοειδές), ρουτίνη (γλυκοσίδιο), ταννίνες, οργανικά οξέα, χλωροφύλλη, ρητίνες
Sedum acre, Σέδον το δριμύ, Crassulaceae (Κρασσουλίδες), Σεμαδίνη (αλκαλοειδές), ρουτίνη (γλυκοσίδιο), ταννίνες, οργανικά οξέα, χλωροφύλλη, ρητίνεςSedum acre, Σέδον το δριμύ, Crassulaceae (Κρασσουλίδες), Σεμαδίνη (αλκαλοειδές), ρουτίνη (γλυκοσίδιο), ταννίνες, οργανικά οξέα, χλωροφύλλη, ρητίνεςSedum acre, Σέδον το δριμύ, Crassulaceae (Κρασσουλίδες), Σεμαδίνη (αλκαλοειδές), ρουτίνη (γλυκοσίδιο), ταννίνες, οργανικά οξέα, χλωροφύλλη, ρητίνεςSedum acre, Σέδον το δριμύ, Crassulaceae (Κρασσουλίδες), Σεμαδίνη (αλκαλοειδές), ρουτίνη (γλυκοσίδιο), ταννίνες, οργανικά οξέα, χλωροφύλλη, ρητίνες
Όνομα Φυτού Sedum acre
Ελληνική Ονομασία Σέδον το δριμύ
Λαϊκή Ονομασία Αμάραντο
Οικογένεια φυτών Crassulaceae (Κρασσουλίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 5-15cm, με μικρά, άμισχα, κυλινδρικά, ανοιχτοπράσινα φύλλα και αστερόμορφα, κίτρινα άνθη. Το φυτό έχει πιπεράτη γεύση. Η ανθοφορία του γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο και η καρποφορία από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Φύλλα
Δραστικές Ουσίες Σεμαδίνη (αλκαλοειδές), ρουτίνη (γλυκοσίδιο), ταννίνες, οργανικά οξέα, χλωροφύλλη, ρητίνες
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται ως στυπτικά, υποτασικά, καθαρτικά, ανθελμινθικά και επουλωτικά. Εφαρμόζεται εξωτερικά ως κατάπλασμα σε ανοιχτές πληγές, ελαφρά εγκαύματα και κονδυλώματα, με ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να προκαλέσει φλύκταινες ή ερεθισμούς του δέρματος. Στην ομοιοπαθητική το φυτό χρησιμοποιείται στη θεραπεία των αιμορροϊδων και του συριγγίου του πρωκτού. Στη λαϊκή ιατρική, ο χυμός του φυτού λαμβάνεται από του στόματος ως εμετικό, καθαρτικό, και συνιστάται κατά της ελονοσίας, του πυρετού και της επιληψίας.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται κυρίως ως στυπτικό και επουλωτικό στο δέρμα υπό τη μορφή καταπλάσματος των νωπών φύλλων και στην ομοιοπαθητική υπό τη μορφή βάμματος.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Είναι πιθανός ο δερματικός ερεθισμός και οι φλύκταινες (φουσκάλες). Σε άμεση επαφή με τα μάτια μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη, ενώ η από του στόματος χορήγησή του δεν συνιστάται καθώς μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, λήθαργο, διάρροια και εμέτους.
Βιβλιογραφία 1) Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδα 47-48 2) http://nfgr.org/phocadownload/riparian-vegetation-management.pdf 3)ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, Βιολόγος. Συμβολή στη δημιουργία ενός προτύπου κατανομής της παρόχθιας βλάστησης και χλωρίδας των ποταμών της Δυτικής Ελλάδος.Ερευνητική διατριβή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης. ΠΑΤΡΑ : ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, 4)http://www.herbal-supplement-resource.com/biting-stonecrop.html 5)http://practicalplants.org/wiki/Sedum_acre 6)http://www.henriettes-herb.com/eclectic/kings/sedum-acre.html