Arum maculatum

Arum maculatum, Άρον το στικτό, Araceae (Αροϊδες), Κόμμεα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, άμυλο, φυτικά οξέα, αιθέριο έλαιο που περιέχει τη δηλητηριώδη ουσία αροΐνη.
Arum maculatum, Άρον το στικτό, Araceae (Αροϊδες), Κόμμεα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, άμυλο, φυτικά οξέα, αιθέριο έλαιο που περιέχει τη δηλητηριώδη ουσία αροΐνη. Arum maculatum, Άρον το στικτό, Araceae (Αροϊδες), Κόμμεα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, άμυλο, φυτικά οξέα, αιθέριο έλαιο που περιέχει τη δηλητηριώδη ουσία αροΐνη. Arum maculatum, Άρον το στικτό, Araceae (Αροϊδες), Κόμμεα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, άμυλο, φυτικά οξέα, αιθέριο έλαιο που περιέχει τη δηλητηριώδη ουσία αροΐνη. Arum maculatum, Άρον το στικτό, Araceae (Αροϊδες), Κόμμεα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, άμυλο, φυτικά οξέα, αιθέριο έλαιο που περιέχει τη δηλητηριώδη ουσία αροΐνη. Arum maculatum, Άρον το στικτό, Araceae (Αροϊδες), Κόμμεα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, άμυλο, φυτικά οξέα, αιθέριο έλαιο που περιέχει τη δηλητηριώδη ουσία αροΐνη. Arum maculatum, Άρον το στικτό, Araceae (Αροϊδες), Κόμμεα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, άμυλο, φυτικά οξέα, αιθέριο έλαιο που περιέχει τη δηλητηριώδη ουσία αροΐνη. Arum maculatum, Άρον το στικτό, Araceae (Αροϊδες), Κόμμεα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, άμυλο, φυτικά οξέα, αιθέριο έλαιο που περιέχει τη δηλητηριώδη ουσία αροΐνη.
Όνομα Φυτού Arum maculatum
Ελληνική Ονομασία Άρον το στικτό
Λαϊκή Ονομασία Δρακοντιά, Φιδόχορτο
Οικογένεια φυτών Araceae (Αροϊδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 0,5m, με επιμήκη ή λογχοειδή, μεγάλα, πράσινα φύλλα, μεμονωμένα υπόλευκα χωνοειδή άνθη, που φέρουν κίτρινο επιμήκη κυλινδρικό στυλεό στο κέντρο. Κατά την ωρίμανση η χωνοειδής στεφάνη πέφτει και ο στυλεός μετατρέπεται σε ένα σύνολο από κόκκινους, μικρούς, σφαιρικούς καρπούς σε κυλινδρική διάταξη. Η ανθοφορία γίνεται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο και η συγκομιδή από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ρίζα
Δραστικές Ουσίες Κόμμεα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, άμυλο, φυτικά οξέα, αιθέριο έλαιο που περιέχει τη δηλητηριώδη ουσία αροΐνη.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Χρησιμοποιείται ως αντιρρευματικό, αποχρεμπτικό και καθαρτικό. Η ρίζα και τα φύλλα του είναι στυπτικά. Επίσης, χορηγείται για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, της αϋπνίας, του βήχα, της καταρροής, της βρογχίτιδας και της πνευμονίας. Στην ομοιοπαθητική συνιστάται και σε περιπτώσεις γαστρίτιδας, αιμορραγιών και ερυθημάτων.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή κόνης της αποξηραμένης ρίζας, η οποία διαλύεται σε νερό (ημερήσια δοσολογία από 5 έως 20g) ως αντιρρευματικό, αποχρεμπτικό και καθαρτικό. Εξωτερικά εφαρμόζεται υπό τη μορφή καταπλάσματος της ρίζας και των φύλλων κατά των ρευματικών πόνων, των διαστρεμμάτων, των δοθιηνών και των αιματωμάτων.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Η αροϊνη, που περιέχεται στο αιθέριο έλαιο του φυτού, είναι νευροτοξική και ερεθιστική για το δέρμα. Ο καρπός του φυτού ωστόσο μπορεί να καταναλωθεί αφού ψηθεί καλά, καθώς είναι πλούσιος σε άμυλο. Σε περιπτώσεις δηλητηρίασης από το φυτό προκαλείται έμετος με σκοπό την απομάκρυνση του από το σώμα. Συνιστάται θέρμανση του ασθενούς με καταπλάσματα και θερμοφόρες, καρδιοτόνωση και τόνωση της περιφερικής κυκλοφορίας.
Βιβλιογραφία 1) Bιβλίο: Τα φαρμακευτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Λάμπρου Π. Σπύρου, Αγροτικός εκδοτικός οίκος, Αθήνα 1981, A' τόμος, σελίδες: 211-212 2) Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδες 281-282 3)The tradition of medicinal plants in Zagori, Epirus (northwestern Greece), M. Malamas and M. Marselos, Journal of Ethnopharmacology, 31 (1992) 197-203,Elsevier Scientific Publishers Ireland Ltd. 4)http://medicinalherbinfo.org/herbs/Arum.html 5)http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/037887419290034O 6)http://www.botanical.com/botanical/mgmh/c/cucko122.html