Lycopersicon esculentum

Lycopersicon esculentum, Σολανό το λυκοπερσικό, Λυκοπερσικό το εδώδιμον, Solanaceae (Σολανίδες), Σολανίνη (αλκαλοειδές), σαπωνίνες, λυκοπένιο (χρωστική), καροτίνη, αιθέριο έλαιο, ισταμίνη, τοματίνη (αντιβιοτικό). Ο καρπός περιέχει νερό (90%), σάκχαρα (4%), λιπίδια (0,3%), οργανικά οξέα (μηλικό και κιτρικό οξύ), ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, θείο, ψευδάργυρος, σίδηρος, ιώδιο, βόριο, χαλκός), βιταμίνες Α, Β1, Β6, C, Ε και Κ.
Lycopersicon esculentum, Σολανό το λυκοπερσικό, Λυκοπερσικό το εδώδιμον, Solanaceae (Σολανίδες), Σολανίνη (αλκαλοειδές), σαπωνίνες, λυκοπένιο (χρωστική), καροτίνη, αιθέριο έλαιο, ισταμίνη, τοματίνη (αντιβιοτικό). Ο καρπός περιέχει νερό (90%), σάκχαρα (4%), λιπίδια (0,3%), οργανικά οξέα (μηλικό και κιτρικό οξύ), ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, θείο, ψευδάργυρος, σίδηρος, ιώδιο, βόριο, χαλκός), βιταμίνες Α, Β1, Β6, C, Ε και Κ.Lycopersicon esculentum, Σολανό το λυκοπερσικό, Λυκοπερσικό το εδώδιμον, Solanaceae (Σολανίδες), Σολανίνη (αλκαλοειδές), σαπωνίνες, λυκοπένιο (χρωστική), καροτίνη, αιθέριο έλαιο, ισταμίνη, τοματίνη (αντιβιοτικό). Ο καρπός περιέχει νερό (90%), σάκχαρα (4%), λιπίδια (0,3%), οργανικά οξέα (μηλικό και κιτρικό οξύ), ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, θείο, ψευδάργυρος, σίδηρος, ιώδιο, βόριο, χαλκός), βιταμίνες Α, Β1, Β6, C, Ε και Κ.Lycopersicon esculentum, Σολανό το λυκοπερσικό, Λυκοπερσικό το εδώδιμον, Solanaceae (Σολανίδες), Σολανίνη (αλκαλοειδές), σαπωνίνες, λυκοπένιο (χρωστική), καροτίνη, αιθέριο έλαιο, ισταμίνη, τοματίνη (αντιβιοτικό). Ο καρπός περιέχει νερό (90%), σάκχαρα (4%), λιπίδια (0,3%), οργανικά οξέα (μηλικό και κιτρικό οξύ), ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, θείο, ψευδάργυρος, σίδηρος, ιώδιο, βόριο, χαλκός), βιταμίνες Α, Β1, Β6, C, Ε και Κ.Lycopersicon esculentum, Σολανό το λυκοπερσικό, Λυκοπερσικό το εδώδιμον, Solanaceae (Σολανίδες), Σολανίνη (αλκαλοειδές), σαπωνίνες, λυκοπένιο (χρωστική), καροτίνη, αιθέριο έλαιο, ισταμίνη, τοματίνη (αντιβιοτικό). Ο καρπός περιέχει νερό (90%), σάκχαρα (4%), λιπίδια (0,3%), οργανικά οξέα (μηλικό και κιτρικό οξύ), ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, θείο, ψευδάργυρος, σίδηρος, ιώδιο, βόριο, χαλκός), βιταμίνες Α, Β1, Β6, C, Ε και Κ.Lycopersicon esculentum, Σολανό το λυκοπερσικό, Λυκοπερσικό το εδώδιμον, Solanaceae (Σολανίδες), Σολανίνη (αλκαλοειδές), σαπωνίνες, λυκοπένιο (χρωστική), καροτίνη, αιθέριο έλαιο, ισταμίνη, τοματίνη (αντιβιοτικό). Ο καρπός περιέχει νερό (90%), σάκχαρα (4%), λιπίδια (0,3%), οργανικά οξέα (μηλικό και κιτρικό οξύ), ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, θείο, ψευδάργυρος, σίδηρος, ιώδιο, βόριο, χαλκός), βιταμίνες Α, Β1, Β6, C, Ε και Κ.
Όνομα Φυτού Lycopersicon esculentum
Ελληνική Ονομασία Σολανό το λυκοπερσικό, Λυκοπερσικό το εδώδιμον
Λαϊκή Ονομασία Ντομάτα
Οικογένεια φυτών Solanaceae (Σολανίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Μονοετής πόα ύψους 10-50cm, με σκουροπράσινα, σύνθετα φύλλα, οδοντωτά φυλλάρια και λευκά ή κίτρινα άνθη. Ο καρπός του φυτού (ντομάτα) είναι ράγα και μπορεί να είναι στρογγυλός, πεπλατυσμένος ή ακανόνιστος, πράσινος στην αρχή και κόκκινος κατά την ωρίμανση. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο και η καρποφορία από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ώριμοι καρποί
Δραστικές Ουσίες Σολανίνη (αλκαλοειδές), σαπωνίνες, λυκοπένιο (χρωστική), καροτίνη, αιθέριο έλαιο, ισταμίνη, τοματίνη (αντιβιοτικό). Ο καρπός περιέχει νερό (90%), σάκχαρα (4%), λιπίδια (0,3%), οργανικά οξέα (μηλικό και κιτρικό οξύ), ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, θείο, ψευδάργυρος, σίδηρος, ιώδιο, βόριο, χαλκός), βιταμίνες Α, Β1, Β6, C, Ε και Κ.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Χρησιμοποιείται κυρίως στην ομοιοπαθητική υπό τη μορφή βάμματος για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου και των ρευματισμών. Στη φαρμακευτική το φυτό δεν χρησιμοποιείται, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι η βρώση του βοηθά στη θεραπεία της ανορεξίας, της αρτηριοσκλήρυνσης, των αγγειακών παθήσεων, των ρευματισμών, της χολολιθίασης, της νεφρολιθίασης, της δυσκοιλιότητας, της ουρικής αρθρίτιδας και του πονόδοντου. Η εξωτερική εφαρμογή του πολτού των καρπών στο δέρμα συνιστάται για την αντιμετώπιση της ακμής (ειδικά σε λιπαρά δέρματα), των ηλιακών εγκαυμάτων και των τσιμπημάτων από έντομα. Αρκετές πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η συστηματική κατανάλωση ντομάτας μειώνει το συνολικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου (προστάτη, στόματος, οισοφάγου, στομάχου, παχέος εντέρου, μαστού, τραχήλου της μήτρας, ωοθηκών) σε ποσοστό σημαντικό, που φτάνει το 40% και η ευεργετική αυτή δράση έχει αποδοθεί στο λικοπένιο. Το λυκοπένιο προστατεύει επίσης, τα ηλικιωμένα άτομα από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, που είναι η κυριότερη αιτία τύφλωσης τους.
Τρόπος Χορήγησης Για την τόνωση της όρεξης, την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου και των ρευματισμών, χορηγείται από του στόματος ο χυμός των πολτοποιημένων καρπών (3 ποτήρια την ημέρα επί τρεις εβδομάδες). Κατά της ακμής και των ηλιακών εγκαυμάτων εφαρμόζεται εξωτερικά υπό τη μορφή λοσιόν (100g χυμού πολτοποιημένων καρπών, 40g αιθυλικής αλκοόλης 90% και γλυκερίνη 10ml).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Όλα τα πράσινα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη.
Βιβλιογραφία 1)Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδες 65-66 2)http://plants.usda.gov/java/charProfile?symbol=ADCA 3)The PLANTS Database, United States Department of Agriculture 4)http://www.herbgarden.co.za/mountainherb/herbinfo.php?id=271 5)http://www.amazondiscovery.com/Tomato.html 6)http://www.medicinalpedia.com/lycopersicon-esculentum/