Viola odorata

Viola odorata, Ίον το εύοσμον, Violaceae (Βιολίδες, Ιοειδή), Βιολίνη, οδορατίνη (αλκαλοειδή), σαπωνίνες
Viola odorata, Ίον το εύοσμον, Violaceae (Βιολίδες, Ιοειδή), Βιολίνη, οδορατίνη (αλκαλοειδή), σαπωνίνεςViola odorata, Ίον το εύοσμον, Violaceae (Βιολίδες, Ιοειδή), Βιολίνη, οδορατίνη (αλκαλοειδή), σαπωνίνεςViola odorata, Ίον το εύοσμον, Violaceae (Βιολίδες, Ιοειδή), Βιολίνη, οδορατίνη (αλκαλοειδή), σαπωνίνεςViola odorata, Ίον το εύοσμον, Violaceae (Βιολίδες, Ιοειδή), Βιολίνη, οδορατίνη (αλκαλοειδή), σαπωνίνεςViola odorata, Ίον το εύοσμον, Violaceae (Βιολίδες, Ιοειδή), Βιολίνη, οδορατίνη (αλκαλοειδή), σαπωνίνες
Όνομα Φυτού Viola odorata
Ελληνική Ονομασία Ίον το εύοσμον
Λαϊκή Ονομασία Βιόλα, Μανουσάκι, Γιούλι, Βιολέτα, Μενεξές
Οικογένεια φυτών Violaceae (Βιολίδες, Ιοειδή)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 5-15cm, με καρδιόσχημα φύλλα και ιώδη, λευκά ή κόκκινα άνθη. Η ανθοφορία γίνεται την άνοιξη και μερικές φορές το φθινόπωρο. Η συγκομιδή των φύλλων και των ανθέων γίνεται από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο, ενώ της ρίζας από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο.
Περιοχή Ήπειρος (Μέτσοβο, Κεντρικό Ζαγόρι, Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου), Νομός Πρεβέζης, Νομός Άρτας και Νομός Θεσπρωτίας
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Σπόροι των ανθέων, ρίζωμα
Δραστικές Ουσίες Βιολίνη, οδορατίνη (αλκαλοειδή), σαπωνίνες
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Έχει αποχρεπτική, αντιφλεγμονώδη, διουρητική και αντινεοπλασματική δράση. Επιπλέον, χορηγείται ως αντιβηχικό (σε ξηρό βήχα) και κατά των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού (στόμα, λαιμός) καθώς και του ουροποιητικού συστήματος (κυστίτιδα).
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάϊ, 2 φορές την ημέρα) και σιροπιού (αποξηραμένα άνθη 30-50g).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σε μικρές δόσεις ναυτία και έμετο λόγω της ύπαρξης σαπωνινών. Δεν έχει αναφερθεί καμία τοξική εκδήλωση.
Βιβλιογραφία 1) https://www.botanical.com/botanical/mgmh/v/vioswe12.html 2)http://health-from-nature.net/Common_Violet.html 3)http://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Viola+odorata 4)http://abchomeopathy.com/r.php/Viol-o 5)http://www.herb.gr/index.php/catalog/product/view/id/714/s/menexes/category/24/ 6) Bιβλίο: Τα φαρμακευτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Λάμπρου Π. Σπύρου, Αγροτικός εκδοτικός οίκος, Αθήνα 1981, Ά τόμος, σελίδες: 156-157 7) Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδες 267-268